Ціни на ріпак влітку зростуть

Ціни на ріпак наприкінці липня — на початку серпня зростуть. Такий прогноз оприлюднили експерти електронної зернової біржі Grain Trade. Попит на ріпак буде збільшуватися на тлі відновлення цін на нафту й післякарантинного підвищення попиту на біодизель. Відповідно, ростимуть і ціни на рослинну сировину, необхідну для виробництва цього виду екопалива.

Ще одним фактором підвищення цін на ріпак експерти називають низьку врожайність цієї культури у нинішньому році. 

Згідно з інформацією, наданою у щомісячному звіті MARS, більшість регіонів Європи (крім північної та приатлантичної частин і Середземномор’я) страждають від тривалої посухи, яка поєднується з підвищенням середньої температури повітря. Найгірше, що ці несприятливі погодні умови вплинули на ріпак у критичній фазі його розвитку (під час цвітіння). 

У країнах ЄС потенціал урожаю ції культури істотно знизився, а в Україні й узагалі загинула частина посівів. Тому спрогнозувати майбутній урожай поки що дуже складно, однак зрозуміло, що він буде нижчим, ніж торік.

Прогноз урожайності ріпаку в Україні

У цьому році в Україні під посіви ріпаку відведена невелика площа — лише 1,091 млн га, а до скорочення посівів додалася ще й осіння посуха та аномально тепла зима. Внаслідок цього вже втрачено близько 125 га посівів цієї культури, а майбутній урожай дозріває на площі близько 966 тис. га.

“Навіть за рівня минулорічної врожайності 2,6 тонн з гектара виробництво ріпаку в Україні не перевищить 2,5–2,6 млн тонн, тоді як у 2018–2019 маркетинговому році воно склало 2,8 млн тонн, з яких 2,452 млн тонн було експортовано”, повідомляє прес-служба Grain Trade.

Прогнозується також, що у країнах ЄС знизиться врожайність й інших стратегічних культур, зокрема пшениці (на 2,6% або 5,72 тонни з гектара) та ячменю (на 4,9% або 5,3 тонни з гектара). 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf