Деструктори стерні: використання, ефективність, правила вибору

Деструктор стерні або рослинних решток – новий препарат в аграрному секторі, який останнім часом набирає популярності. Раніше про нього ніхто нічого не знав, а зараз він поступово поширюється. Препарат пришвидшує розкладання решток рослин, допомагає оздоровити грунт та знижує інтенсивність розвитку патогенної мікрофлори. Як вибрати такий деструктор, щоб його робота була ефективною та безпечною?

Деструктори стерні Mizez

Деструктор стерні: загальна інформація

Деструктори розділяють на декілька груп – мікробні (бактеріальне та грибне походження), активатори мікрофлори (біологічно активні сполуки). Це деструктори біологічного походження, які є найбільш затребуваними як в Україні, так і в світі. Деструктори на основі грибів є найбільш ефективними, адже розкладання соломи вони починають відразу після того, як їх внесли в ґрунт.

Окрім прискорення розкладання решток рослин, деструктор також допомагає боротися із різними хворобами рослин, у тому числі – й з грибковими. Окрім цього, покращуються захисні реакції рослин, динаміка їх росту.

Деструктори, які мають бактеріальне походження, стимулюють розмноження тільки тих організмів, які й будуть сприяти розкладанню залишків рослин. У результаті їх дії целюлоза руйнується на прості компоненти, які потім стають джерелом для живлення інших мікроорганізмів. Однак, варто пам’ятати, що дієвість бактеріальних деструкторів залежить від того, чи є в ґрунті активні раси грибів.

Умови ефективної дії деструктора

Часто можна почути, що аграрії нарікають на низьку ефективність такого препарату. Однак, це буває лише у випадку, якщо він був неправильно використаний. Так, серед найпоширеніших помилок – внесення деструктора в надто сухий ґрунт. Саме тому потрібно знати про умови ефективної роботи препарату:

  •         Плюсова температура повітря та достатній рівень вологи.
  •         Вносити препарат треба за хмарної погоди, адже під сонячними променями бактерії швидко гинуть.
  •         Одночасно треба додати в ґрунт сірковмісні або азотовмісні добрива.

Найкращий час для внесення деструктора – одразу після збору врожаю, у формі подрібнених поживних решток разом з карбамідом. Останнього слід додати приблизно 10-15 кг на один гектар за норми рідини у 200-300 л. Для прикладу наведемо використання препарату для 5 гектар поля пшениці:

  1.     Розчинити деструктор у 1000 літрах води.
  2.     Додати гумат калію за бажанням.
  3.     Перемішати, щоб препарати повністю розчинилися.
  4.     Додати 10-25 кг аміачної селітри або стільки ж карбаміду.
  5.     Розмішати, щоб препарат повністю розчинився у воді.

Після цього поле обробляють розчином, а в продовж 2-3 годин роблять дискування ґрунту.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf