Як підготуватися до сівби озимого ріпаку?

Перший місяць літа вже добігає кінця, і вже скоро настане час сіяти озимі культури. Правильно підготоване поле для сівби озимого ріпаку є запорукою майбутнього щедрого врожаю. 

Як підготуватися до сівби озимого ріпаку? | MIZEZ

Вибір культури-попередника

Важливим є вибір культури-попередника, адже ріпак вдало росте лише після кількох культур: гороху та озимої пшениці. Також хорошим попередником є ячмінь. Після інших культур (наприклад, сої) ріпак може просто не встигнути сформувати необхідну для перезимівлі вегетативну масу та накопичити цукри. Щоби ця олійна культура змогла добре перезимувати, слід висівати його не пізніше кінця серпня. 

Підготовка ґрунту

Структура ґрунту істотно впливає на родючість ріпаку: це вибаглива рослина, й вона добре розвивається лише на гарно підготованому полі. 

Гарно оструктурений ґрунт нагадує гречану кашу, саме таку структуру мають чорноземи. Коли структуру порушено, то рослина потерпає від нестачі вологи чи повітря. Для покращення ґрунту добре було б внести гній у розрахунку 30-40 тонн на гектар, застосовувати кальцієві меліоранти”, — підкреслює Святослав Балюк, директор Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського.

Експерт підкреслює, що основні проблеми українських ґрунтів — це ерозія, ущільнення та несприятливі зміни структури. Тому часто для аграріїв, які займаються ріпаком, оптимальним виходом є застосування технології мінімального обробітку ґрунту. За такої технології зберігаються структура ґрунту, що якомога краще підходить для ріпаку. 

Незалежно від того, використовуєте ви no-till технологію чи ні, обов’язково слід застосовувати деструктори стерні. За словами агроексперта Зиновії Елінської, ці препарати базуються на целюлозолітичних агентах, що повертають ґрунт до природного стану та сприяють мінералізації органічних залишків. Особливо необхідним є застосування деструкторів на полях, де залишилася велика кількість соломи.

Життєво необхідною для нормального росту і розвитку ріпаку є волога. Щоби не боятися осінніх посух, слід подбати про збереження вологи у ґрунті заздалегідь. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf