Лайфхаки вирощування озимого ріпаку

Українські фермери все більше віддають перевагу вирощуванню озимому ріпаку (ярого висівається набагато менше). За свідченнями експертів, ріпак зараз є чудовою заміною соняшнику та іншим технічним культурам у сівозміні. Це цінна кормова культура: зі 100 кг ріпакового насіння одержують до 41 кг олії та до 57 кг макухи, яка містить збалансований за амінокислотами білок.

Лайфхаки вирощування озимого ріпаку | MIZEZ

Вирощування озимого ріпаку: що потрібно знати

Норми висіву. Зазвичай ріпак формує бічні пагони (якщо посіви зріджені) або велику кількість стручків (якщо занадто загущені). Сіяти його слід менше, ніж інші культури: оптимальна густота стояння рослин становить 2,5 млн насінин на гектар. Відхилення від норми призводять до зниження врожаю.

Зимівля. Озимий ріпак любить теплі зими та достатній сніговий покрив. Якщо при вологому ґрунті температура знижується до −10°C, ріпак може вимерзнути. Він не дуже холодостійкий, тому навесні на нього можуть погано вплинути невчасні холоди або заморозки. Насіння озимого ріпаку починає проростати за температури +1°C, а весною відновлює вегетацію, якщо середньодобова температура повітря тримається на рівні +1,3°C протягом 10 днів.

Ґрунти. Для вирощування ріпаку якнайкраще підходять нейтральні або слабокислі ґрунти. Вони мають бути достатньо родючими. Пам’ятайте, що ріпак любить вологу, тому вирощування його в посушливих регіонах без достатнього зрошення може бути недоцільним. 

Особливості сівозміни. Ріпак найкраще росте після зернобобових, гороху та озимих зернових культур. Доцільно вирощувати його після картоплі та льону.

Строки сівби залежать від регіону. На Півдні, наприклад, ріпак зазвичай сіють у кінці серпня–на початку вересня. Дуже ранній або дуже пізній посів має свої мінуси. Рослина або не встигає сформувати достатню кількість листків і кореневу систему, або навпаки переростає. 

Дотримуйтеся правильної технології вирощування озимого ріпаку й, безсумнівно, отримаєте хороший урожай. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf