Ознаки дефіциту азоту на озимому ріпаку

дефіцит азоту

Азот (N) є надзвичайно важливою речовиною для повноцінного росту та розвитку рослин. Він знаходиться у ґрунті у різних формах, які постійно змінюються. У процесі перетворень більша частина азотних добрив переходить до нітратної форми, що є найбільш поширеною.

Озимому ріпаку азот життєво необхідний на ранніх стадіях розвитку: він є “будівельним матеріалом” для росту стебла та листків. Азот має ключове значення у відновленні рослини після зими та забезпечує злагоджену роботу кореневої системи. Але, напевне, найважливіша роль азоту — це утворення білку. Тож як не проґавити дефіцит азоту в озимого ріпаку? Ми вам підкажемо!

Причини та ознаки дефіциту азоту

Озимий ріпак може відчувати дефіцит азоту з багатьох причин:

  • несприятливі кліматичні умови (посуха або дуже вологий період: сильні дощі вимивають ґрунти та спричиняють їхнє вилуговування); 
  • низький або занадто високий рН ґрунту; 
  • надлишок органічних речовин або ж їхня нестача;
  • несприятливі рослини-попередники у сівозміні.

Внаслідок дефіциту азоту ріст озимого ріпаку істотно сповільнюється: стебло тоншає, а листя залишається не повністю розвиненим. Листки нижнього ярусу змінюють колір (через часткове припинення синтезу хлорофілу). Колір кінчиків верхніх листків також змінюється зі здорового зеленого на жовтуватий або світло-зелений. Крім цього, на листі в озимого ріпаку може розвиватися хлороз, при якому пластина листка жовтіє, а прожилки залишаються зеленими. Цвітіння уражених посівів відбувається мляво, а зав’язь опадає дуже рано.

Без споживання достатньої кількості азоту озимий ріпак може погано пережити весняне похолодання або заморозки. 

Правильна норма внесення добрива. Для зібрання врожаю озимого ріпаку в 25–30 центнерів із гектара, вносьте від 150 до 180 кг азоту на гектар. І тоді проблема із дефіцитом азоту вас не потурбує. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf