Які джерела біопалива можуть запропонувати аграрії?

Біопаливо є одним із сучасних та екологічних джерел енергії. Його отримують в результаті переробки сировини рослинного або тваринного походження, а також органічних відходів промисловості. 

Які джерела біопалива можуть запропонувати аграрії? | MIZEZ

Основні види біопалива

Розрізняють три види біопалива:

  1. рідке — біодизель і біоетанол, що використовуються в якості замінників бензина та дизеля для двигунів внутрішнього згоряння;
  2. тверде — дрова, дерев’яні гранули (виготовляються з відходів деревопереробної промисловості) та пелети (пресована солома, лушпиння тощо). 
  3. газоподібне — біогаз, метан і біоводень, які одержують на спеціальних біогазових установках як продукт розкладання органічних відходів. 

Що можуть запропонувати аграрії?  

Аграрний сектор може запропонувати чимало відновлюваних та екологічних джерел енергії (ВДЕ), які можна використовувати, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. 

Серед найбільш поширених ВДЕ — відходи деревопереробної промисловості, з яких шляхом пресування можна отримати пелети чи гранули. Вони є ідеальним топливом для опалювальних котлів. 

Гранули соломи також є ефективним і водночас дуже дешевим паливом. Солома має досить високу теплоту згоряння, особливо пшенична, кукурудзяна та ріпакова. При спалюванні однієї тонни соломи можна отримати приблизно 3 МВт теплової енергії, що еквівалентно 333 кубометрам газу.

Лушпиння насіння рису, соняшнику, гречки. З нього також можна отримати пелети, які слугуватимуть біопаливом, наприклад, для електростанцій.

Гній і послід. Якщо птахофабрики та тваринницькі комплекси скористаються технологією прискореної ферментації цих відходів, із них можна успішно отримувати компост, а згодом — і гранульоване органічне добриво або ж тверде біопаливо.

Жом цукрових буряків. За нетривалий проміжок часу цукрові заводи виробляють тисячі тонн жому, тому повністю використати його в якості корму неможливо. Але ця сировина добре підходить для роботи біогазової установки.

На сьогоднішній день біопаливо є чудовою альтернативою звичним видам традиційного палива (природний газ, вугілля, нафта), воно екологічне й допомагає розв’язати питання з відходами виробництва. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf