Падіння цін на нафту: наслідки для української економіки

Падіння цін на нафту, яке відбулося 20 квітня, назавжди увійде в історію світової економіки, адже барель нафти марки WTI сягнув від’ємної ціни — -$40,32. Цей показник — рекордний історичний мінімум за всю історію видобутку «чорного золота». Звичайно, подібне явище позначиться на світовій економіці. Наслідки падіння цін на нафту для агросектора та економіки України також будуть відчутними.

падіння цін на нафту

Наслідки нафтової кризи для України

Якщо ж загалом говорити про ціни на пальне, то тут слід очікувати зниження, але в реаліях української економіки може статися так, що вони не зміняться. Навіть втручання Антимонопольного комітету може не вплинути на продавців пального.

Які негативні наслідки матиме нафтова криза для України:

  1. Можливі проблеми зі збутом кукурудзи, через те що дана культура широко використовується у біоенергетичних технологіях. Попит на них впаде, а, отже, і кукурудзу буде складно продати. Наслідки — зменшення надходжень валюти в країну.
  2. Удар по українській нафтопереробній галузі. Щоб зберегти її в робочому стані, компанії змушені будуть робити серйозні знижки.

Є також і позитивні зміни. Перше — криза у нафтовій сфері послаблює економіку Росії. Це означає, що вона не матиме достатньо коштів для того, щоб продовжити втручання в інші країни. Деякі експерти пригадують нафтову кризу, яка свого часу стала однією із причин розпаду СРСР. Наразі у РФ є певний фінансовий резерв, але він не вічний.

Можливі позитивні наслідки для України:

  • Посилення позиції гривні за рахунок падіння імпорту енергоносіїв. Курс буде коливатися на рівні 27 гривень за долар. Звичайно, це відбудеться за умови, якщо наша держава буде співпрацювати з МВФ.
  • Бізнес та населення буде витрачати менше коштів на паливо, обігрів та все, що  пов’язано з енергоносіями.
  • Теоретично ми матимемо змогу скористатися проблемою у світі зі збутом нафти та заробляти на її зберіганні. Ресурси для цього є — в Україні розміщено понад 500 нафтобаз.

Таким чином, наслідки будуть як негативними, так і позитивними. Не в останню чергу все залежить від прийнятих рішень нашої держави.

Коментарі експертів

Михайло Гончар стверджує, що подібна ситуація є однією із «перших ластівок», які віщують про світову кризу. Також він переконаний, що повернення високих цін на нафту можливо лише за умови, якщо скоротити її видобуток.

Експерт ринку палива Дмитро Марунич говорить:

«Вітчизняна нафта на тлі цих подій лише зросла в ціні». 

Зниження попиту на нафту світі очікують на рівні приблизно 25%.

Причини обвалу цін на нафту  

Проблема низької вартості на нафту не з’явилася просто так. Цьому передували певні причини:

  1. Карантинні заходи, через які скоротився попит на пальне.
  2. Поступове зростання пропозиції нафти на світовому ринку.
  3. Пропозиція значно перевищила попит, що призвело до необхідності або  переробляти, або зберігати нафту до моменту, коли на неї знову зросте попит.

Усе це призвело до того, що в один момент ціна на «чорне золото» обвалилася, сягнувши рекордного мінімуму.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf