Найпоширеніші схеми крадіжки пального | MIZEZ

Крадіжка пального на різних підприємствах  явище, на жаль, не рідке. Як запобігти зливу розказав спеціаліст із проведення діагностики руху пального. Він дав поради, як цьому запобігти, а також розповів про найпопулярніші шахрайські схеми.

Найпоширеніші схеми крадіжки пального Mizez

Перший спосіб: гра в «наперстки»

Якщо техніка не обладнана інтернет-системою для контролю за лічильниками пального та іншими показниками роботи, працівники можуть використовувати одну зі схем шахрайства. Пояснимо на прикладі:

  1. Перший трактор заправляється на 200 л, а у шляховий лист вписують 220 л;
  2. Другий трактор заправляють у такий же спосіб;
  3. Ці трактори їдуть працювати в поле, де будуть під контролем керівництва;
  4. У цей час третій трактор заправляється на 240 л, але в документах вказують 200 л. Після він їде орати городи — туди, де контролювати його ніхто не буде.

Таким чином, кожний з перших двох тракторів «перекинув» на третій по 20 літрів пального. При цьому лічильники покажуть, що всі дані зійшлися.

Спосіб другий: махінації з пломбуванням

Використовуючи цю схему, водій просто повністю не затягує пломбування, залишаючи люфт. Вже у полі він відкриває кришку баку та зливає пальне. Після цього закручує кришку і міцно затягує пломбу. Механізатор у такому разі може стверджувати, що у нього не було можливості злити пальне, адже пломба на місці.

Спосіб третій: обман спецобладнання

Тут мова йде про крадіжку пального з техніки, яка має системи ДРП та GPS. Щоб відкрити бак, роблять розворот або заїжджають на бордюр. Потім встановлюють шланг у бак, і як тільки рідина почне стікати — з’їжджають. У результаті відбувається коливання пального і системі важко визначити, чи є злив. У такий спосіб можна присвоїти до 5 літрів пального і залишитися непоміченим.

Часто просто не доливають в бак останні літри, ставлячи на заправці трактор під нахилом. ДРП розміщений по центру, тому показує, що бак повний.

Спосіб четвертий: сепаратор

Його майже ніколи не пломбують і служба безпеки вкрай рідко звертає увагу на цю деталь. Але злити пальне можна і через нього (хоча і повільно) — до одного літру за хвилину. Саме тому пломбуванню підлягає і сепаратор — так ви зможете вберегтися від втрат.

Спосіб п’ятий: «врізання»

Ця крадіжка пального відбувається в русі. Для цього в зворотній контур системи врізають «трійник» і під час руху кран відкривають, щоб пальне стікало в ємність. Так можна злити до 6 літрів. Цей варіант зливу розповсюджений на техніці вітчизняного виробництва, бо іноземну ремонтувати дорого.

Пам’ятайте про те, що красти пальне можуть через неопломбовані крани, а також з паливозаправників. Тому контролювати рівень пального потрібно не тільки за лічильником, а й через регулярні перевірки та встановлення ДРП.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf