Гаряче

Залежність від імпортної агротехніки — загроза для економіки | MIZEZ

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» надав інформацію щодо ринку сільськогосподарської техніки в Україні. Техніка на українських агропідприємствах зношена на 50%-80% (відповідно до різних аналітичних даних). Саме тому ринок агротехніки на наших теренах давно став майданчиком для демонстрації найкращих машин з усього світу. 

сільськогосподарської техніки

Перший рекордний показник імпорту агротехніки було зафіксовано ще 2008 року — 1 млрд 342 млн доларів. Тоді економіка України стабільно розвивалася.

2017 року обсяг імпорту агротехніки склав 1 млрд 144 млн доларів.

Минулого року була зафіксована цифра 769,2 млн доларів, що свідчить про низьку купівельну спроможність агровиробників, зокрема дрібних та середніх агропідприємців.

Найбільші імпортери сільськогосподарської техніки в Україну (за результатами 2019 року):

  1. Німеччина: поставки нових та вживаних машин загалом на суму 243,4 млн доларів, частка імпорту агротехніки — 31,6%.
  2. США: 159 млн доларів США, частка імпорту — 20,6 %.
  3. Польща: 80,3 млн доларів — 10,4%.
  4. Нідерланди та Китай: 69,7 млн доларів та 69,1 млн доларів — по 9%.
  5. Франція: 58,1 млн доларів — 7,5%.
  6. Білорусь: 49,8 млн доларів — 6,5%.

Загалом українські аграрії віддають перевагу північноамериканській агротехніці (John Deere, Case, New Holland, Massey Ferguson, Challenger, Versatile). Європейські виробники прагнуть досягти твердих позицій на ринку України (Claas, Deutz-Fahr). Вони не лише будують нові заводи, а й навіть готові виготовляти сільськогосподарську техніку в Україні.

Закріпитися на українському ринку прагне й Китай. Агротехніка з цієї країни дешевша порівняно з вітчизняною на 15-20%. Особливо привабливі для українських дрібних і середніх агровиробників китайські трактори малої потужності (міні-трактори).

У чому полягає небезпека?

Протягом останніх років українські аграрії залежали від зарубіжної техніки на 80-90%. Через критичну імпортозалежність України у сфері агро відбувається значний відтік валюти з країни, втрата позицій вітчизняних виробників сільськогосподарської техніки на ринках за кордоном, міграція кваліфікованих кадрів в інші країни.

До чого можуть призвести перебої в постачанні або повна зупинка імпорту агротехніки добре видно зараз, під час карантинних заходів, уведених для протидії коронавірусу. Якщо імпортні машини не зможуть задовольняти потреби українських аграріїв, обсяги виробництва сільськогосподарської продукції скоротяться, що підірве національну економіку.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf