ВАР назвала вади запропонованого Кабміном е-контролю

Кабмін пропонує на всіх комбайнах встановити електронні пристрої для обліку культур, що збирають цією технікою, кількості зерна та оброблюваних площ. Уряд таким чином планує боротися з незаконним виробництвом агропродукції.

боротися з незаконним виробництвом агропродукції

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) висловила свої зауваження щодо такого методу боротьби. Там наголосили на тому, що порядні аграрії, які працюють легально, підтримують зупинення тіньового виробництва, адже «підпільні» агровиробники — нерівноправна конкуренція для них, а для держави — втрата значних бюджетних надходжень. Водночас у ВАР вважають, що ініціатива Кабміну дорога, технічно складна та малоефективна.

Чому ВАР критикує систему е-контролю Кабміну?

За попередніми оцінками такі заходи обійдуться в 9,2 млрд гривень. Установлення приладу на 1 комбайн коштує до 160 тис. грн. Однак це ще не все. Агровиробники повинні сплачувати компанії, що буде займатися цим, по 1 долару з 1 тонни продукції. Усього по галузі виходить близько 80 млн доларів на рік.

Запропонована система не забезпечує відстежування подальшого руху зібраного врожаю, адже просто знати обсяги зерна на певному полі недостатньо. У ВАР нагадали, що раніше вже пропонували запровадити електронну видаткову та товарно-транспортну накладну, яка б дозволили контролювати переміщення товару від виробника до кінцевого споживача. Це б унеможливило експортування трейдерами необлікованого зерна невідомого походження.

Встановити електронні пристрої для обліку культур на комбайнах недостатньо. У ВАР вважають, що боротьба з незаконним виробництвом агропродукції та обігом зерна не має завершуватися на виробниках. Система контролю повинна обов’язково включати різних посередників між агровиробниками та споживачами, вони не можуть бути недоторканими. Інакше будь-які ініціативи будуть неефективними.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf