СОТ: економічна криза вплине на всіх

Світова організація торгівлі (СОТ) повідомила, що падіння світової економіки буде вищим за економічний спад у 2008-2009 роках. За прогнозами експертів скорочення торгівлі та виробництва неминуче. 

падіння світової економіки

“Все що ми поки що можемо зробити — це контролювати пандемію з метою зменшення ризику економічних збитків для громадян, підприємств і цілих держав. Але керівництво країн повинно вже зараз планувати заходи з подолання коронавірусної кризи,” — підкреслив директор СОТ Роберт Адвезо.

Нинішня світова криза в деяких аспектах схожа із фінансовою кризою 2008-2009 років, однак багато в чому й відрізняється. Як і 12 років тому, уряди знову втрутилися у фіскальну та кредитно-грошову політику задля забезпечення підтримки бізнесу та громадян. Але зараз сильний вплив на ринок праці, транспорт, туризм чинять обмеження у переміщенні та інші вимоги режиму карантину.

Як події будуть розвиватися далі?

Експерти пропонують два сценарії розвитку подій. Їх варто розглядати не як конкретне прогнозування подій, а як дослідження протилежних траєкторій руху економічної кризи.

  • Згідно з оптимістичним пронозом, досить потужне відновлення торгівлі почнеться у другій половині 2020 року.
  • Песимістичний передбачає більш тривале й неповне відновлення після падіння світової економіки.

У багатьох країнах також передбачається значне скорочення обсягів імпорту й експорту, але це не стосується країн СНД, Африки та Близького Сходу. Країни цих регіонів залежні від експорту енергоносіїв, попит на які не залежить від коливання цін.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf