Фахівці стверджують, що агросектор найменше постраждав від карантину

Ринок праці в українському агросекторі майже не постраждав під час карантину, зазначає analytics.robota.ua. Виявилося, що представники виробничих підприємств та постачальники засобів захисту рослин і насіння майже не зазнали фінансових втрат та не відчули змін у своїй роботі. Опитування проводилося серед українських сільськогосподарських компаній.

Ситуація із роботою та заробітною платою

70% опитаних компанії заявили, що їм вдалося стабільно працювати під час карантину. Третина опитуваних відповіла, що для них ситуація є “тривожною”.

Агросектор України є одним із найбільш інвестованих, саме тому більша частина великих компаній не зазнала фінансових втрат під час карантину. Однак, це не стосується малих фермерських господарств — тут виникла проблема із закупівлею насіння. 

Відбулося це через те, що деякі постачальники припинили кредитні продажі. Як результат — немає матеріалу для посіву, немає врожаю, немає продажів і прибутку. Тому багато невеликих компаній опинилися під загрозою.

Що стосується заробітної плати, то вона залишилася на тому ж рівні, що і до карантину. 10,2% господарств заморозили набір нових співробітників і лише 5,1% знизили заробітну плату. Таким чином, ситуація тут залишилася стабільною.

Зміни в рівнях продажів

Усі процеси в аграрному бізнесі нерозривно пов'язані із сезонністю. Тут ніхто не чекає “кращих часів”, робота завжди повинна продовжуватися. Саме тому на карантині аграрії не чекали на його закінчення, а працювали, проте обсяги продажів все одно змінилися. 

Так, лише для 42,2% обсяги залишилися на звичному рівні, погіршилися — для 18,6% опитуваних. Більше стали виробляти та продавати 5,1% господарств, погіршилися продажі у 11,9%, не змінилися — у 15,3%. Нічого не продає 1,7% аграріїв.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf