Експорт цукру зменшився у понад 2 рази за квітень

Показники за квітень опублікувала НАЦУ «Укрцукор». Дані асоціації свідчать, що експорт українського цукру минулого місяця становив 9,1 тис. тонн. Це менше у понад 2 рази, якщо порівнювати з результатами березня (19,6 тис. тонн).

Наприкінці березня відбулося деяке зростання активності на Лондонській біржі. Завдяки цьому спостерігалося підвищення попиту на український цукор, отож виробникам вдалося здійснити поставки на зовнішні ринки майже 20 тис. тонн цукру до тих країн, що були раніше (1-2 роки тому) імпортерами нашого продукту: до Лівії (7 тис. тонн), Туреччини (4,8 тис. тонн), Палестини (3,7 тис. тонн). 

У квітні ситуація на світовому ринку змінилася: наслідки карантинних заходів, що були введені для боротьби з пандемією COVID-19, та зміна курсу валют створили несприятливі умови для виробників в Україні. Внаслідок цього минулого місяця експорт українського цукру повернувся до звичайних обсягів на місяць — 9,1 тис. тонн, як пояснюють аналітики асоціації.

Результати та прогнози

У квітні головні імпортери майже не змінились: Туреччина придбала 5,7 тис. тонн, Лівія — 0,8 тис. тонн, Молдова та Румунія по 0,6 тис. тонн.

Експорт українських виробників цукру протягом 8 місяців цього маркетингового року склав 76,4 тис. тонн цукру, що майже в 4 рази менше проти аналогічного періоду минулого року.

Експерти НАЦУ передбачали такий розвиток подій. Вони пояснюють, що сталося це внаслідок зайняття російського цукру більшості «наших» ринків. Він більш вигідний для країн Середньої Азії через внутрішнє перевиробництво та зручну логістику. В Узбекистані було знято мито на поставки цукру, однак вартість українського продукту вища через витрати на транспортування. Зважаючи на всі чинники, у 2019/2020 МР в НАЦУ «Укрцукор» очікують 120 тис. тонн експорту цукру, незважаючи на те, що на початку року експортний потенціал оцінювали в понад 300 тис. тонн.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf