Оприлюднено інформацію щодо втрат врожаю в різних областях України

Травневі дощі, які спостерігалися на всій території України, виявилися найінтенсивнішими з 1961 року. На початку місяця опади з грозами і градом пройшли майже у всіх областях і становили 131-192% від середньообласної норми за декаду. 

Погода у травні

У період із 1 по 7 травня в Україні пройшли рясні дощі із грозами та шквальним вітром, місцями був навіть град. Середньообласна кількість опадів за декаду у Полтавській, Сумській, Київській, Рівненських областях склала 211-314% норми.

У Полтавській, Сумській, Одеській та Вінницькій областях кількість опадів на 8-20 мм перевищила рекорд, встановлений у 1961 році. Найбільше опадів випало в Долині, що на Івано-Франківщині 109 мм (3 декадні норми).

Втрачений урожай

Через несприятливі погодні умови (засуху і нестачу вологи на початку весни) в Україні загинуло понад 386 тис. га посівів ріпаку, ячменю, пшениці. Найгіршою ситуація є на Одещині, де зафіксували найсильнішу засуху з 1947 року. Деякі фермери втратили 100% врожаю.

Із 386 тис. га втрачено було майже 152 тис. га озимої пшениці, 75 тис. га ріпаку, 95 тис. га ячменю. Постраждали також посіви гороху та гірчиці, різних трав. Окрім Одещини, постраждала також Миколаївщина, Донеччина, Дніпропетровщина, Харківщина, Кіровоградщина та інші області.

Втрати відбулися через аномальну нестачу вологи, внаслідок якої культури не отримали достатню її кількість. Окрім цього, у квітні спостерігалися нічні заморозки та сніг, що теж призвело до загибелі великої кількості рослин. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf