Наслідки нічних заморозків для сходів картоплі

Нещодавно нічні заморозки пошкодили сходи картоплі та негативно вплинули на інші аграрні культури. Водночас дощі дещо змінили ситуацію та дозволили дати більш оптимістичний прогноз щодо майбутнього врожаю. Про це повідомила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

Наслідки заморозків

У Київській області синоптики зафіксували заморозки вночі на ґрунті та на рівні 2 см над його поверхнею. Це може негативно вплинути на сходи тих овочів, які вже встигли зійти. Зокрема на картоплю, яка вже зійшла на полях українських фермерів.

Експерт говорить, що для польових культур заморозки не принесуть значної шкоди, але за умови, якщо вони не будуть тривалими. 

Постраждали посіви у Волинській, Львівській, Хмельницькій та Тернопільській областях, пошкоджено культури і в Тернопільській області. Наслідки заморозків можна побачити через декілька днів, але вже зараз фахівці фіксують загибель посаджених помідорів та перцю.

Заморозки в повітрі позначаться і на плодових деревах. На Житомирщині вже померзла зав’язь.

Прогнози

Тетяна Адаменко зазначила, що більше заморозків на території України не буде. Але у другій декаді травня прогнозуються дощі майже у всіх областях. Забезпеченість вологою озимих культур у західних і північних областях здебільшого була оптимальна (121–180 мм та більше), іноді надмірна. 

Нагадаємо, що у ніч на 12 травня у Польщі стався сильний снігопад, який вкрив поля щільним шаром. Після цього температура впала до –3° і нанесла нищівний удар по посівам. Сніг також випав у Литві та Латвії. Висота снігового покриву подекуди сягала 10 см. Фермери у відчаї, адже такого погодного явища у травні не очікував ніхто.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf