Батат: новинка для аграріїв Півдня

Батат є новою для українських аграріїв культурою. Це й не дивно: донедавна він вважався рослиною тропіків і субтропіків. Але протягом останніх років клімат Півдня України поступово змінюється саме на субтропічний. Середня температура підвищується, а продуктивні опади випадають усе рідше. 

Лайфхаки вирощування батату від українського аграрія

Вадим Дудка, директор компанії “Агроаналіз”, використовує зміни клімату собі на користь. У місті Каховка, що на Херсонщині, він успішно вирощує батат у промислових масштабах: рентабельність його  досягає 180%!

Спочатку, щоб випробувати незнайому для українських фермерів культуру, Вадим Дудка протягом кількох років вирощував її на кількох експериментальних гектарах. Виявилося, що це доволі вигідно. При собівартості культури у $0,3 батат продавався в українських супермаркетах приблизно за 80 грн за кг.

Погодно-кліматичні умови Херсонщини не підійшли для закордонних сортів цієї культури. Але сорт, розроблений українськими селекціонерами (Вінницький рожевий), продемонстрував чудову врожайність — 94 тонни з гектара! А найвищу товарність (76%) показав сорт Джорджия Ред. 

Особливості сівби й догляду за бататом

На відміну від картоплі, батат розмножується не бульбами, а відрізками пагонів висотою від 10 до 15 см. Не варто сіяти пагони з корінням: бульби батату вийдуть костурбатими. Пагони потрібно вирощувати у теплиці, починаючи з лютого й висаджувати у квітні чи травні (якщо йдеться про південні області України). 

На 1 гектар зазвичай висівають до 50 тис. штук бульб батату. Каховський аграрій Вадим Дудка зауважує, що посіви батату чутливі до посухи, тому на ділянці вирощування обов’язково має бути обладнана система зрошення. 

Батату підходить легкий, глибоко розрихлений ґрунт, (причому рівень рН не настільки важливий, як для інших культур). Для кращого збирання врожаю слід формувати трикутні гребені землі, адже клубні батату великі й дуже ущільнюють ґрунт. Для захисту від бур’янів використовуйте мульчувальну плівку, а не гербіциди. Батат дуже чутливий до них.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf