Нові сорти груш від українських селекціонерів

Науковці презентували нові сорти груш української селекції – їх було отримано в Інституті садівництва НААН, про що нещодавно повідомила Юлія Ходаківська. Це дозволить підвищити врожайність, отримати більше плодів, підвищити стійкість культури до хвороб та негативних умов зовнішнього середовища.

Нові сорти груш від українських селекціонерів Mizez

Що відомо про нові сорти?

Українські вчені представили сорт Вижниця, який був виведений селекціонерами К.М. Копань та В.П. Копань. Він є достатньо стійким до появи парші, має смачні плоди. Таке дерево росте і розвивається швидко, дає плоди, які можуть зберігатися в холодильнику аж до початку зими. Сорт є сумісним із айвою, а його врожайність оцінюється як стабільна.

Другим сортом є Вересневе диво. Це груша раннього осіннього сорту достигання. Його автором є Матвієнко М.В. Дане дерево є стійким до всіх основних хвороб, має середню та високу врожайність – до 45-50 тонн з гектару.

Третім сортом є Китайський ліхтарик. Це груша зимового строку достигання. Щоб розробити його, було залучено ті сорти, які є стійкими до грибкових хвороб і бактеріозів – останнім раніше характеризувалися лише східноазійські сорти дерев. Даний сорт наразі проходить експертизу. Планується, що цього року його внесуть до державного реєстру.

Отримані сорти покликані покращити урожайність, збільшити кількість українського продукту на вітчизняних прилавках. Сорти мають підвищену стійкість до негативних зовнішніх факторів, а це позитивно вплине на якість плодів, зменшить необхідність використання спеціальних засобів для захисту та лікування.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf