Перший плодовий сад: що потрібно врахувати?

Щоби плодові дерева та ягідні кущі давали максимальний урожай, потрібно правильно закласти сад. Як це зробити початківцю, врахувавши всі особливості вирощування садових культур?

Підбір рослин

Необхідно правильно вибрати дерева та кущі, які плануєте вирощувати поруч. Деякі різновиди не можна висаджувати близько, адже вони будуть конкурувати за вологу та поживні речовини в ґрунті. Таким чином один один вид, сильніший, виживе, а слабший повільно буде засихати і невдовзі загине.

Потрібно зважати й на складність у догляді за культурами. Лише деякі сорти зі всього різноманіття, виведеного на сьогодні селекціонерами, вважаються невибагливими в догляді та до умов вирощування.

Перший плодовий сад: що потрібно врахувати? | MIZEZ

Критерії для вибору рослин початківцями:

  • рекомендована ґрунтово-кліматична зона для вирощування сорту;
  • врожайність не нижча, ніж середнього рівня;
  • вимоги до догляду рослин не повинні містити складних агротехнічних процедур, початківцю краще вибрати культури, що потребують мінімального догляду;
  • високі показники морозо- та холодостійкості, адже тоді легше буде готувати рослини до зими;
  • бажано взяти ранні та середньоранні сорти, щоби новачок міг зібрати врожай до появи перших осінніх заморозків без втрат;
  • краще вибрати кілька різновидів одного виду з різними термінами достигання плодів для отримання врожаю протягом сезону.

Серед плодових дерев початківці найчастіше вирощують яблуні, груші, сливи і вишні, серед чагарників — різні види аґрусу, смородину, малину та ожину.

Оцінка ґрунту та підготовка місця

Щоби правильно закласти сад, потрібно оцінити характеристики ґрунту, інакше саджанцям бракуватиме поживних речовин. Аби зробити це якісно, можна здати зразок на аналіз. Так ви дізнаєтеся, які точно потрібно вносити добрива.

Місце для посадки готують так: спочатку землю очищають від чагарників, рослинних залишків, каміння та іншого сміття. Потім орють та перекопують ґрунт, поливають ділянку для провокування появи бур’янів. Після цього шкідливу рослинність знищують, землю розрівнюють та удобрюють.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf