Як позбутися парші на яблуні

Парша є однією з найпоширеніших хвороб яблунь. Її збудником є гриб Venturia inaequalis, який зимує в падалиці або опалому листі. Найбільш вразливими до парші є старі сорти яблунь, нові ж сорти набагато стійкіші до неї. Про ознаки хвороби та про те, як позбутися парші на яблунях ми розповімо прямо зараз.

позбутися парші на яблунях

Ознаки хвороби

У період цвітіння дерева спори гриба прикріплюються до молодих листків або пагонів і проростають там. Через 2–3 тижні гриб переходить у конідіальну фазу й починає вдруге заражати листя. На листках яблунь з’являються світло-зелені або світло-коричневі плями, що збільшуються у розмірах, руйнуючи поверхню листка.

Плоди, уражені грибом, важко не помітити. На них утворюються коричневі плями, що інколи розтріскуються. Яблука деформуються, а їхній розвиток зупиняється. 

Як позбутися парші на яблуні 

Подолати паршу нелегко, однак за комплексного підходу цілком можливо. Основні кроки у боротьбі з цією хворобою такі:

  • обирайте нові сорти, стійкі до парші (зважайте, що стійкість до парші не означає стійкість і до всіх інших видів грибів);
  • не допускайте загущення саду. Відстань між деревами має становити від 1 метра (карликові яблуні) й до 6 метрів;
  • не слід планувати сад у тінистих і вологих місцях, адже проблеми з паршею та іншими захворюваннями там будуть завжди;
  • проводьте своєчасну обрізку крон у яблунь.

Заходи боротьби з грибом слід починати ранньою весною, ще до початку сокоруху. Зберіть і знищіть опале листя та всі не зібрані до цього часу плоди. Далі слід прорідити крону та видалити сухі гілки. Потім обробіть яблуні дієвими пестицидами. Перед цвітінням дерево обробляють фунгіцидом, обробка повторюється й після фази цвітіння. 

Влітку, якщо на дереві вже є плоди, позбутися парші на яблунях можна завдяки молочній сироватці: молочнокислі бактерії згубно діють на спори гриба.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf