Чи потрібно білити дерева восени та навесні?

Правильний догляд за садом є запорукою отримання високого врожаю. Одна з поширених процедур по догляду за деревами — побілка стовбура. З приводу того, білити чи не білити дерева, серед аграріїв існує чимало суперечок. Ми доведемо вам, що побілка осінню й весною потрібна!

побілка

Для чого взагалі білять дерева?

Восени дерева білять для того, щоби протягом зими в корі не утворювалися тріщини, а шкідники не змогли перезимувати під корою. Весняна побілка має на меті захист від шкідників, що все ж таки змогли перезимувати, а також захист кори від сонячних опіків. Сонце навесні буває дуже активним, але дерева ще не мають листя, щоб захиститися від нього. 

Терміни проведення побілки дерев

Осіння побілка має бути проведена перед початком перших морозів (у кінці жовтня або в листопаді, залежно від регіону). До речі, після проведення побілки сад буде захищений не лише від морозів і перепадів температур, а й від зайців, що взимку від голоду об’їдають кору плодових дерев. 

Весняну побілку зазвичай проводять у лютому чи у першій половині березня, щоб уникнути небажаного нагрівання стовбура. Адже нагрівання стовбура вдень може спричинити ранній початок сокоруху. Вночі сік часто замерзає та спричиняє розриви тканин стовбура.

Яким має бути склад садової побілки?

Є три види садової побілки:

  • вапняний розчин;
  • водоемульсійна фарба;
  • вододисперсійна фарба.

Незалежно від виду побілки, у її складі обов’язково мають бути три компоненти: вапно, клейова основа для закріплення на стовбурі, фунгіцид для боротьби зі шкідниками. 

Найпростіше приготувати вапняний або крейдяний розчин. Розведіть у 10 л води 3 кг люсованого вапна чи крейди, потім додайте до суміші 500 г мідного купоросу та кілька ложок борошняного клейстера. Суміш слід ретельно перемішати, а потім проводити побілку стовбурів. 

Однак така суміш має істотний недолік: вона швидко змивається. А от побілка водоемульсійною або вододисперсійною фарбує тримається до двох років! Це істотно полегшує працю садівника.

Білити дерева навесні та восени чи ні? Тепер ви знаєте правильну відповідь!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf