Які є проблеми у держпідтримці садівництва на 2020 рік?

Уряд вніс зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Цьогоріч держпідтримка садівництва буде становити 400 млн гривень. Однак в Українській горіховій асоціації вважають, що деякі моменти в оновленому Законі будуть перешкоджати ефективному використанню коштів.

держпідтримка садівництва

Проблемні моменти оновленого Закону

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства на 2020 рік вимагає від садівників подавати документи для отримання компенсації 1 раз на рік до 1 жовтня.

Бюджетна програма 2018-2019 років передбачала відшкодування коштів садівникам 2 рази на рік: у серпні та грудні.  Кошти, отримані у серпні відповідно до державної підтримки, садівники використовували для осінньої закладки садів. Відтепер подавати документи від обласних комісій в Мінекономіки можна буде лише до 1 жовтня. Аграрії зможуть отримати кошти за весняну висадку садів до кінця листопада. Тобто кошти, витрачені навесні, фермерам відшкодовують у поточному році. Якщо фермер заклав сад восени, то повинен подаватися на відшкодування затрат вже в наступному бюджетному році. Однак це відбудеться, якщо наступного року програма буде активна (буде закладена в бюджеті).

Отож виходить, що цього року садівники восени повинні самостійно закласти сади з розумінням того, що кошти їм повернуться аж у грудні 2021 року. Адже документи вони зможуть здати до 1 жовтня наступного року.

Відповідно до аналізу роботи Державної підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними, протягом останніх 2 років аграрії використовували лише 40-41% від передбаченого річного бюджету для весняної посадки садів, ягідників і т. д. За 1-ше півріччя 2019 року було освоєно 119,7 млн гривень (41%). Тому в бюджеті держпідтримки садівництва на 2021 рік мало би бути закладено 40% на весняну закладку садів та 60% на минулорічну осінню посадку.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf