Спроба №3: аграрії Одещини втретє звернулися до Кабміну по допомогу

Одеські аграрії та представники місцевої влади вже втретє звернулися до уряду та президента з проханням виконати обіцянки та надати допомогу постраждалим від посухи фермерам. 

Спроба №3: аграрії Одещини втретє звернулися до Кабміну по допомогу | MIZEZ

Чи почує влада

Над створенням документа та збором підписів працювали представники влади з усіх районів області. Після засідання матеріали будуть направлені до столиці.

У процесі підготовки документів та підрахунків виявилося, що одеські фермери зазнали збитків майже на 5 млрд гривень і втратили більшу частину врожаю. У деяких господарствах ситуація вкрай критична — там загинуло 100% посівів. Раніше зазначалося, що з обласного бюджету було виділено майже 22 млн грн на підтримку постраждалих господарств, але цього не достатньо.

У зверненні до Кабміну одеські аграрії та чиновники сформулювали кроки, які негайно повинні бути зроблені найближчим часом, зокрема:

  • введення “податкових канікул”;
  • створення та реалізація програми дотацій;
  • відновлення та створення нових зрошувальних систем в регіоні.

Сергій Паращенко, голово Одеської облради, емоційно заявив:

“Через цьогорічну засуху, аналогів якої не було ніколи, значна частина наших фермерів перебуває на межі банкрутства. У більшості з них взагалі немає розуміння, що робити далі і в кого просити про допомогу. Втрачено практично весь горох, ярий ячмінь уже перекультивований... Одеська область зараз займає перше місце в Україні за втратами посівів, нам негайно потрібна допомога”.

Що обіцяла влада

Раніше повідомлялося, що Кабмін виплатить аграріям Одеської області компенсацію за втрачені посіви у розмірі 4,5-5 тис. грн за кожен га. 

Експерт із питань аграрної політики та місцевого самоврядування Денис Марчук заявив, що одеські фермери до сих пір не отримали від влади жодної копійки. За його словами, аграрії продовжують знаходиться у вкрай важкому становищі, самотужки намагаючись зберегти залишки врожаю і не збанкрутувати.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf