Скоро жнива, а фермери так і не отримали компенсацію за втрату посівів

Зовсім скоро у південних регіонах розпочнеться кампанія зі збирання зернових. Однак у цьому році більшість господарств жнива пропустить, адже збирати — нічого. Вони втратили посіви через жахливу посуху, але до сих пір не отримали від влади жодної копійки. Про це, як зазначає apk-inform.com, написав у своїй колонці Денис Марчук, експерт із питань аграрної політики та місцевого самоврядування.

Як планували підтримати аграріїв

За словами Дениса Марчука, Всеукраїнська Аграрна Рада одразу після фіксування аномальних погодних обставин (на початку квітня) запропонувала декілька шляхів стабілізації ситуації у постраждалих регіонах. 

Перший — підготувати та внести на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», у якому передбачити нову бюджетну програму щодо компенсації збитків сільськогосподарських товаровиробників від несприятливих погодних умов шляхом зменшення наполовину обсягу бюджетних призначень за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників».

Другим шляхом, за словами Дениса Марчука, було розробити та внести на розгляд Кабінету міністрів України проект постанови про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільгосптоваровиробників, затвердженому постановою Кабінету міністрів України від 8 лютого 2017 р. №77. Ці зміни повинні передбачити новий напрям — компенсацію збитків сільськогосподарських товаровиробників від несприятливих погодних умов та доручити Мінекономіки спрямувати на нього не менше половини коштів, передбачених відповідною бюджетною програмою.

Проте аграрії продовжують знаходиться у вкрай важкому становищі, самотужки намагаючись зберегти залишки врожаю і не збанкрутувати. Денис Марчук також нагадує, що за цими аграріями стоять не тільки родини, а й громади та працівники, які мали заробіток від обробітку землі. 

“Якщо не допоможемо аграріям зараз, у майбутньому втратимо набагато більше”,— підсумував він.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf