Чому не можна допустити запровадження мита на дизпаливо?

Аграрний союз України заявив про те, що виступає категорично проти введення мита на дизпаливо та скраплений газ. Громадська спілка пояснює це тим, що внаслідок такого заходу значно підвищиться вартість продуктів харчування, чого допускати не можна.

Цей рік став складним для України, зокрема для сільськогосподарських виробників. Несприятливі погодні умови та обмежувальні заходи, введені для боротьби з пандемією коронавірусу, призвели до того, що українці опинилися в дуже скрутному становищі. Усі ці фактори можуть спричинити підвищення цін на харчові продукти восени.

Незважаючи на це, компанії Укрнафта, Укргазвидобуток та Укртатнафта стали ініціаторами введення мита на дизельне паливо та зріджений газ. Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі при Мінекономіки України цього тижня буде ухвалено рішення за їхньою заявою.

Чому не можна допустити запровадження мита на дизпаливо? | MIZEZ

До чого призведе введення мита на дизпаливо та скраплений газ

Відштовхуючись від досвіду минулого року, можна зробити висновок, що ціни значно зростуть на всі нафтопродукти, це не залежатиме від країни їхнього походження. Підвищення ціни на дизпаливо та зріджений газ запустить ланцюгову реакцію: почне збільшуватися вартість продуктів харчування, транспорту, зросте собівартість інших товарів широкого вжитку.

Однак для аграріїв наслідки введення цього мита стануть відчутними найперше. Якщо рішення ухвалять, сільгоспвиробники будуть змушені купувати дизельне паливо за завищеними цінами вже зараз, щоби зібрати врожай, а це стане наслідком збільшення собівартості агропродукції.

В Аграрному союзі України зауважили, що зростання додаткових витрат аграріїв на дизпаливо може сягнути до 1,9 млрд грн. Однак реалізувати агропродукцію за вищими, ніж у світі, цінами агровиробники не можуть, тому будуть зазнавати збитків. Така ситуація призведе до інфляції — ще однієї критичної для країни проблеми, окрім посухи, світової кризи та пандемії. Тому Аграрний союз України закликав уряд втрутитися і не дозволити ухвалити рішення про введення мита на дизпаливо та скраплений газ Міжвідомчою комісію з міжнародної торгівлі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf