Експертна думка

Втрати врожаю озимих зернових все одно будуть

Травневі продуктивні опади, безумовно, потішили українських аграріїв. Однак у багатьох областях стан озимих зернових культур все одно є несприятливим. На жаль, рослинам після тривалої посухи надзвичайно складно відновитися. 

Так, у Лісостепу втрати врожаю озимих зернових становлять від 10 до 15%, а от аграрії Півдня й узагалі ризикують втратити половину прогнозованого врожаю. Таку інформацію було оприлюднено на сайті НААН України. 

Втрати врожаю озимих зернових все одно будуть | MIZEZ

Думка експерта

Завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур НААН України Микола Солодушко зазначив, що у північному Степу та подекуди в Лісостепу обсяг біологічного врожаю озимої пшениці (за оптимальних умов і правильних попередників) становить від 6 до 7,7 тонн із одного гектара. Після непарових попередників урожай зазвичай складає від 3,3 до 5,1 тонн з гектара.

Науковець підкреслює що цьогоріч реальний урожай озимої пшениці буде нижчим за біологічний принаймні на 10-15%. А якщо під час росту та розвитку рослин буде ще один період несприятливих погодних умов, урожай зберуть  навіть менший. 

На Півдні України (подекуди в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях) озимі культури й досі знаходяться не в найкращому стані. Посіви сильно зріджені, а ріст і розвиток рослин нерівномірний і доволі слабкий. На момент збору врожаю всі ці фактори, на жаль, істотно вплинуть на продуктивність рослин і як наслідок — на валовому зборі зерна.

Озимі культури зараз розвиваються трохи швидше, ніж зазвичай: випереджають звичні термін приблизно на 10 діб.

“На початку червня озима пшениця на більшості посівних площ завершила фазу цвітіння та знаходилася в процесі формування зернівки. В південних областях — на початку молочної стиглості зерна”, — таку інформацію про стан посівів надали науковці. 

Подальший розвиток озимих зернових культур буде залежати від погодних умов у регіонах.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf