На початку липня планується підписання Меморандуму про граничні обсяги експорту зерна

На 1 липня цього року заплановане підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Мінекономіки та учасниками зернового ринку задля забезпечення оптимального режиму експорту зерна на 2020–2021 маркетинговий рік. Таку інформацію було оприлюднено на офіційному сайті Міністерства економіки.

На початку липня планується підписання Меморандуму про граничні обсяги експорту зерна | MIZEZ

Про що йдеться у Меморандумі?

У рамках запланованого Меморандуму обидві сторони дали згоду на співпрацю в питаннях узгодження балансових характеристик зернового ринку України на поточний маркетинговий рік. Це дасть гарантію продовольчої безпеки та допоможе уникнути введення обмежень на експорт зерна. 

До моменту підписання Меморандуму ще будуть уточнюватися прогнози цьогорічного врожаю. Також затвердять обсяги експорту зерна. 

Обидві сторони, які збираються підписати Меморандум, планують погоджувати можливі граничні обсяги експорту зерна на основі попереднього співвідношення балансу попиту та пропозиції зернових з подальшим підписанням Додатку до Меморандуму. 

У разі виникнення загрози продовольчій безпеці держави, що має непередбачуваний характер, Мінекономіки має право регулювати цю ситуацію на державному рівні. Також Міністерство щотижня буде інформувати учасників ринку зерна та кожного місяця сприятиме конструктивному обговоренню того, скільки зерна було експортовано, а скільки не використали. 

Нагадуємо, що цьогоріч реальний урожай озимої пшениці буде нижчим за біологічний принаймні на 10–15%. А якщо під час росту та розвитку рослин буде ще один період несприятливих погодних умов, урожай зберуть навіть менший. 

На Півдні України (подекуди в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях) озимі культури й досі знаходяться не в найкращому стані. Посіви сильно зріджені, а ріст і розвиток рослин нерівномірний і доволі слабкий. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf