Гаряче

В Україні планують вперше провести сільськогосподарський перепис

В одному з інтерв'ю голова Держстату Ігор Вернер повідомив журналістам, що Державна служба статистики готується до проведення перепису сільськогосподарських домогосподарств. Про це повідомив журналіст Укрінформу.

В Україні планують вперше провести сільськогосподарський перепис | MIZEZ

Чому важливо провести перепис

Ігор Вернер під час розмови зазначив, що в Україні був перепис населення у 2001 році. Тоді завдяки йому була встановлена точна кількість населення та його характеристики. Однак, зазначає голова Держстату, такої інформації у галузі сільського господарства немає. 

“В Україні ще жодного разу не було сільськогосподарського перепису. В 2001 році у нас був Всеукраїнський перепис, але в сільському господарстві ми не маємо такої інформації. Мова йде про домогосподарства”.

На думку Ігоря Євгенійовича, для ухвалення управлінських рішень проведення такого перепису — вкрай важливий крок. Каже, що отримані дані дозволять грамотно побудувати стратегію  державної політики в усіх областях: 

“Ми хочемо знати, яких тварин тримають люди, які культури вирощують. Без перепису ми не матимемо повної картини та не дізнаємося увесь потенціал українського сільського господарства. Він також важливий і для прийняття обґрунтованих рішень, адже тоді буде зрозуміло, куди слід вкладати гроші і що потрібно дотувати”.

У квітні 2007 року Верховна Рада першого скликання вже розглядала це питання і навіть прийняла за основу законопроект “Про сільськогосподарський перепис”. Однак його так і не було ухвалено через завершення роботи Верховної Ради п'ятого скликання.

Основна мета сільськогосподарського перепису — отримання повної та правдивої інформації про різні характеристики та особливості сільського господарства. Суб'єктами перепису стануть:

  • респонденти (виробники сільськогосподарської продукції); 
  • тимчасовий персонал (спеціально підготовлені особи, які залучаються до проведення сільськогосподарського перепису); 
  • центральні і місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування; 
  • користувачі (юридичні або фізичні особи, які використовують дані, отримані під час сільськогосподарського перепису).

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf