ПДВ на загиблих тварин: фермери вимагають скасувати виплати

пдв на загиблих тварин

Нещодавно профільні асоціації тваринників заявили, що у сучасному українському законодавстві є прогалини, через які вони змушені зазнавати додаткових збитків. Йдеться про обов'язкові виплати державі навіть за тих тварин, які загинули від хвороб. Фермери просять Кабмін скасувати ПДВ на загиблих тварин — це допоможе зняти навантаження з господарств, які й так зазнали величезних фінансових втрат.

Обурені фермери

Представники тваринницьких організацій кажуть, що у нинішньому законодавстві у сфері податків є багато “слабких місць”. Через них фермери змушені платити ПДВ на тих тварин, які загинули у результаті хвороби. Зважаючи на те, що в Україні часто стаються спалахи захворювань на пташиний грип та чуму свиней, це призведе до катастрофічних для господарств збитків.

Втрачаючи поголів’я фермер і так отримує фінансовий удар, адже більша частина витрат за ліквідацію спалаху хвороби лягає на його плечі. Але доводиться ще й платити за втрачених тварин. Водночас ДПС по-своєму тлумачить податковий кодекс. Там, зокрема, вказано, що знищення стада через обставини непереборної дії не обкладається податками. Але стадо товарне — все одно оподатковується. Таку логіку фермери називають незрозумілою.

Тваринники вимагають підтримки галузі

Фермери звернулися до Кабміну, вимагаючи підтримки. Вони зазначають, що від цього залежить продовольча безпека країни, особливо під час кризової ситуації. У такий період знижується попит на продукцію молочної та м’ясної галузі. Окрім цього, останні роки позначилися спалахами хвороб.

Зараз виробники тваринницької продукції переживають важкі часи, адже стикаються з наступними проблемами:

  • Відсутність програми страхування від епізоотичних ризиків;
  • Відсутність компенсації втрат, які несуть господарства через хвороби;
  • Зростають витрати на санітарні заходи щодо протидії коронавірусу.
“Вимоги сплачувати ПДВ на вже втрачених тварин не відповідає тим положенням, які є в податковому кодексі. Проблема вже обговорювалась у Міністерстві розвитку економіки, але результату досі немає”.

Саме тому тваринники вкотре нагадують уряду, що питання оподаткування і підтримки галузі необхідно вирішувати якомога швидше. Необхідні законодавчі зміни можуть зняти фінансовий тягар із фермерів і допоможуть врятувати українські господарства.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf