Свинина у травні подешевшала

Аналітичний відділ асоціації «Свинарі України» повідомляє, що наприкінці квітня та в перших числах травня закупівельні ціни на свиней впали. За підсумками моніторингу закупівельних цін на тварин забійної кондиції, вартість свинини у живій масі в кінці квітня знизилася на 2%, а за перший тиждень травня зменшилася ще на 2,5%.

Цього тижня у середньому вартість товарних свиней становила 43,9 грн/кг, а це на 2,5% менше проти цін останніх днів квітня. Минулого тижня пройшли напружені торги, в результаті яких виробники свинини погодилися відпустити на 0,5–2 грн/кг дешевші товарні партії. Отож діапазон закупівельних цін знизився до 43–45,5 грн/кг.

Свинина у травні подешевшала | MIZEZ

Причини «просідання» цін

Переробники вказують на те, що після Великодня обсяги продажів впали, сировини потребується менше, тому вони сильніше тиснуть на ціни. За словами операторів, внаслідок карантинних заходів, зниження доходів населення під час цього періоду, обмеженості пропускної здатності каналів реалізації свинини та несприятливих погодних умов, традиційний сезон пікніків відтермінувався. Це призвело до відчутно гіршої реалізації свинини перед та під час довгих вихідних, якщо порівнювати з минулорічними показниками, так що стандартні обсяги продажів не було перевищено. На думку представників м’ясопереробної галузі, у травні прогнозується уповільнена ринкова активність та відповідна поведінка внутрішніх цін, зважаючи на обставини. 

Додатково на ціни тиснуть такі фактори:

  • тимчасове обмеження деякими виробниками ковбасних виробів обсягів заготівлі живця (вони використовують або наявні заморожені запаси сировини, або закуповують півтуші);

  • використання окремими гравцями ринку імпортної сировини (її надходження дещо пожвавилося) для задоволення виробничих потреб.

Зважаючи на обставини, закупівельні ціни на свиней впали, а оператори не бачать підґрунтя для їх реабілітації. На думку одних учасників ринку, ціни на свинину мають знижуватися надалі, інші вважають, що вони повинні поступово реабілітуватися, адже вартість живця в 43 грн/кг не допоможе активніше реалізовувати цей вид м’яса та продукцію з нього.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf