Чому м’ясним підприємствам вигідно об’єднуватися?

консолідації м’ясної галузі
Джерело фотографії: Асоціація «М’ясної галузі»

Асоціації «М’ясної галузі» виповнилося 2 роки. Виконавчий директор асоціації Микола Бабенко оголосив, що його головне завдання — сприяти консолідації м’ясної галузі.

Серед основних завдань Микола Бабенко також назвав створення нових механізмів взаємодії разом із партнерами та учасниками асоціації, вчасне реагування на потреби всього ланцюга та представлення інтересів учасників перед державними установами.

Світові підприємства об’єднуються

І для тваринницького комплексу, і для переробних підприємств об’єднуватися вигідно: власники ферм гарантовано отримують збут і прибуток, а переробники — повне завантаження потужностей, планування логістичних процесів відповідно до власних потреб та забезпечення постійної передбачуваної ціни та якості продукції для споживачів. Найбільш активно інтегруються в Україні поки що птахівники. Світовий список топ-підприємств очолюють американська Smithfield і китайська WH Group, які щороку переробляють десятки мільйонів голів свиней. Також активно інтегруються бразильські, французькі, іспанські, німецькі, нідерландські та данські компанії.

За кризових обставин, які ми переживаємо нині, процеси інтеграції прискорюються. Виробничі витрати зросли, а купівельна спроможність населення зменшилася. Для підприємців зараз важливо знайти способи оптимізації виробництва і логістики, скорочення витрат, що допоможе знизити собівартість продукції.

Внаслідок розповсюдженням АЧС свинарі світу зараз переживають кризу. Водночас ті сучасні свинокомплекси, що мають сталі канали постачання й збуту, характеризуються вищим рівнем біобезпеки. Українські свинарі почали масово зупиняти співпрацю з нелегальними бойнями та укладати угоди з перевіреними великими переробними підприємствами. Зараз асоціація «М’ясної галузі» працює над тим, щоби в Україні було введено компенсації для свинокомплексів, які постраждали від АЧС.

Консолідація м’ясної галузі потрібна ще й для збереження середніх і малих свинокомплексів, серед яких щороку припиняє діяльність близько 500. При цьому тисячі людей втрачають роботу в селах та невеликих містечках. Насамперед в асоціації працюють над зниженням вартості поросят для відгодівлі до доступного рівня (для цього необхідні свої репродуктори). Також в асоціації «М’ясної галузі» будуть надавати супровід для свинокомплексів, підтримуватимуть технологічно та фінансово, щоби підприємствам вдалося досягти собівартості не більше 25 грн/кг, навіть якщо ті будуть закуповувати поросят.

Серед найбільших перешкод Микола Бабенко назвав людський фактор: страх втратити звичну діяльність, небажання змінюватися та впроваджувати нове й прогресивне, схильність до корупційних схем.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf