Як українські виробники курятини долають кризу?

Перед агровиробниками цього року знову постав новий виклик: зберегти зв’язки з партнерами і споживачами, утримувати собівартість продукції та не втратити бізнес. Це виявилося важким завданням і для дрібних підприємців, і для масштабних виробників. Дмитро Пташник, директор департаменту матеріально-технічного забезпечення «Миронівського хлібопродукту» розповів, як агропромисловій компанії вдається долати кризу.

Україна не була готова до такого розвитку подій, тому компаніям довелося дуже швидко адаптуватися до нових реалій. Важливе значення тут мав правильний менеджмент. Насамперед потрібно було вирішити питання з імпортними товарами, якими країна не забезпечена. Адже необхідно контролювати не лише власні поставки, а й ефективно співпрацювати з контрагентами. Не можна було допустити зупинки виробництва.

В МХП кожен менеджер тісно комунікує з постачальниками безпосередньо за своїм напрямом. Так компанії вдається забезпечувати контроль запасів сировини та матеріалів, причому не лише в агрокомпанії, а й у постачальників.

Щоби зберегти умови співпраці та довіру споживачів, потрібно утримувати собівартість продукції, не допустити її підвищення. Адже українці ще добре пам’ятають події 2014–2015 років, тому більше хвилюються через курс валюти, а не поширення коронавірусу.

Головне в партнерстві — довіра

Дмитро Пташник зауважив, що ключовими факторами для побудови надійного партнерства є прозорість та дотримання зобов’язань за контрактами. Потрібно бути відкритими до нового, але водночас зрозумілими, коли приймаєте певні рішення.

Також Пташник наголосив, що зациклення на прибутку й надприбутку — хибна стратегія. Бізнес буде триматися, якщо орієнтуватися на розвиток компанії на майбутнє, піклуватися про безпечність виробництва, забезпечувати гідні умови праці для працівників та високі стандарти якості. Адже здобути довіру клієнтів і партнерів складно, а втратити її можна вмить.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf