Вигідність страусиних ферм

Рентабельність розведення страусів в Україні становить до 150%. Це безвідходне виробництво. У нашій країні існує 60+ страусиних ферм, де господарі вирощують понад 100 птахів.

Вважається, що такий бізнес окупиться приблизно за 2-3 роки, однак усе залежить від рівня підготовки. Страусина ферма потребує багато капіталовкладень і поточних витрат, тому необхідно грамотно розраховувати свої фінансові можливості на старті. Одна сім’я страусів складається з 3 особин. Для її придбання необхідно 3-4,5 тис. доларів. Через рік кожна самка виведе по 40 пташенят, після цього починає надходити прибуток.

Вигідність страусиних ферм | MIZEZ

На фермі потрібно правильно підготувати місце: велике пасовище, вирівняна ділянка (не менше 100 м² для одного дорослого птаха), де не буде дерев. У страусів дуже ламкі кістки, тому вони можуть травмуватися, що призведе до втрат.

Для загонів найкраще вибрати ділянку з піщаним ґрунтом, який добре вбирає вологу. Пташенята дуже чутливі до інфекцій, що розмножуються у вологому середовищі. Також страуси потребують сонця, інакше м’ясо птахів буде жорстким.

Необхідно подбати про збут продукції. Гарну ідею реалізував фермер Сергій Швець із села Ловаги, що в Івано-Франківській області. Його страусину ферму відвідують туристи. Вартість екскурсії — 50 грн, із дегустацією — 300 грн.

Чому страусиним бізнесом цікавляться підприємці?

Вага яйця страуса сягає 1,5-2 кг, замінює 30 курячих та може зберігатися в холодильнику 6 місяців. Вага дорослих птахів становить 120-160 кг, виростають вони за 10-14 місяців. У страусах цінується не лише дієтичне м’ясо, а й якісна шкіра, що вважається більш практичною, ніж крокодиляча. Крім того, різні речі виготовляють із пір’я цих птахів. Тому страусині ферми називають безвідходним виробництвом.

Страуси є доволі невибагливими в догляді, якщо порівнювати їх зі свинями чи іншими сільськогосподарськими тваринами. Один птах потребує 1,5-2 кг різної суміші (пшениця, овес, ячмінь, трохи кукурудзи, сої, свіжої трави з вітамінами) двічі на день.

Рентабельність розведення страусів в Україні висока, якщо правильно підготуватися до цієї справи.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf