Зміни у законодавстві для тваринників

Проект Закону України №3318 «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» уже зареєстровано у Верховній Раді. Якщо цей законодавчий акт ухвалять, у тваринництві відбудуться значні зміни. Сергій Глущенко, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, розповів про те, чого варто очікувати.

Позитивні нововведення

Замміністра зазначив, що відбудеться цілковита уніфікація правил здійснення державного контролю для всього харчового ланцюга. Це передбачає здійснення всіх перевірок за єдиними правилами: від стану здоров’я тварин у господарствах до продуктів харчування на полицях супермаркетів. Якщо раніше ветеринарні лікарські препарати реєстрували лише на 5 років, а потім знову потрібно було проходити процедуру, то відтепер реєстрація буде безстроковою. Безумовними позитивними змінами є зменшення кількості дозвільних документів, а також надання можливості для ліцензованих ветлікарів видавати ветеринарні документи.

У планах також встановлення переліку та критеріїв визначення хвороб, про які обов’язково потрібно буде повідомляти відповідні органи, вимог до моніторингу та організованих заходів для ліквідації таких хвороб.

Обов’язкове сповіщення для деяких видів хвороб буде закріплене безпосередньо законом. Це стосується африканської чуми свиней, класичної чуми свиней, чуми птиці (або пташиного грипу), африканської чуми коней, ящуру.

Проектом закону посилюється відповідальність для лікарів-ветеринарів та для власників тварин. Мова йде про порушення вимог щодо утримання та благополуччя тварин, виробництва і застосування ветеринарних препаратів. У тваринництві відбудуться значні зміни ще й завдяки тому, що раніше аналогічні порушення каралися штрафами у розмірі всього 3 неоподатковуваних мінімумів (тобто 54 грн). Проект Закону визначає покарання за такі правопорушення вже у розмірі декількох сотень неоподатковуваних мінімумів.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf