Скорочення експорту м’ясної продукції вперше за 5 років

За перше півріччя 2020 року експорт м’яса скоротився на 12,2 відсотки, якщо порівнювати його з аналогічним періодом минулого року. Прибуток наразі становить 319 млн доларів. Вперше за 5 років був отриманий такий результат, який експерти називають негативним.

м’ясна продукція мізез

Статистичні дані

З 2015 року Україна поступово збільшувала обсяги експорту м’ясної продукції. Але карантинні заходи, впроваджені через коронавірус, призвели до того, що експорт почав скорочуватися.

Наразі найбільше української продукції купили в Саудівській Аравії – вона є лідером серед імпортерів м’яса. На другому місці знаходяться Нідерланди із показником 14,% від загального обсягу та ОАЕ із цифрою 11,1%. Далі йде Білорусь, Азербайджан, Ірак, Казахстан. Якщо підсумовувати, то всі ці країни дали Україні приблизно 62 відсотки прибутку.

Найбільшим попитом користується м’ясо птиці. Якщо говорити про кількісні обсяги, то вони залишилися незмінними, якщо порівнювати із минулим роком. Але сам прибуток від продажу м’яса птиці скоротився на 12 відсотків. Прибуток від його продажу склав 271 млн доларів.

На початку січня 2020 року ЄС заборонив на деякий час імпорт курятини із України через захворювання на пташиний грип. Такі ж заходи ввели й інші країни, щоб убезпечити себе та своїх покупців. Заборона згодом була знята, але втрати вже встигли нанести збитків вітчизняній галузі, не дозволивши нарощувати експорт. При цьому, експерти зазначають, що можна очікувати ситуації, що експорт м’яса птиці буде зростати у другій половині 2020 року.

Також, читайте: УКРАЇНА ПРИЙМЕ ЄВРОСТАНДАРТИ З УТРИМАННЯ СВІЙСЬКИХ ТВАРИН ТА ПТАХІВ

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf