Україна прийме євростандарти з утримання свійських тварин та птахів

В Україні хочуть ввести євростандарти з утримання свійських тварин, синхронізувавши наші чинні закони із нормами Європейського Союзу. Про це пише Kurkul.com. Адже, підписавши угоду про вступ до ЄС, Україна зобов’язалася максимально адаптувати своє законодавство до його норм. 

Нагадуємо, що ще 24 лютого на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі — МЕРТСГ) було опубліковано проект наказу “Про затвердження Вимог до благополуччя деяких видів тварин”. Наразі триває розгляд цього проекту (з деякими обмеженнями через ситуацію із коронавірусом).

Згідно з вищезазначеним проектом наказу, власники українських тваринницьких господарств мають переглянути умови утримання свійських тварин та птахів, а в разі необхідності покращити догляд за ними та годування. Найважливіше для фермерів — дотримуватися гуманності по відношенню до тварин і не допускати жорстокості чи страждань у процесі їхнього утримання. 

В Україні чинним є закон “Про захист тварин від жорстокого поводження”, а також закон “Про ветеринарну медицину”, згідно з яким регулюються норми поводження з тваринами. Однак наразі все ж відсутні нормативно-правові акти, які б врегульовували те, чи дійсно власники приватного господарства чи виробництва гуманні по відношенню до свійських тварин або птахів, яких вони утримують. 

“Розроблений проект наказу визначає вимоги до утримання деяких видів тварин при використанні їх у сільському господарстві, встановлює мінімальні стандарти до умов, у яких перебувають тварини, включаючи систематичний догляд і годівлю, вимоги до приміщень для утримання тварин, попередження хвороб, гуманне поводження з тваринами,” — зазначено у пояснювальній записці до проекту наказу.

Якщо Україна синхронізує акти ЄС зі своїм нинішнім законодавством (акти стосуються сфери контролю санітарних і фітосанітарних заходів, безпеки харчових продуктів і кормів, належного здоров’я та благополуччя та гуманного ставлення до тварин), то і самим тваринницьким господарствам, і державним інспекторам, які проводитимуть перевірки, буде значно легше виконувати свою роботу. Завдяки цьому на внутрішній ринок та на експорт буде постачатися стабільно якісна та безпечна молочна та м’ясна продукція. Підкреслимо, що новий наказ формує досить зрозумілі вимоги до утримання тварин та зменшить ризики негуманного поводження з ними в гонитві за якомога більшим прибутком. 

“Організація роботи щодо забезпечення виконання вимог до благополуччя тварин, а також відповідальність за це покладається на відповідних операторів ринку”, — зазначають представники МЕРТСГ.

Однак експерти прогнозують: багатьом господарствам треба буде вкласти чималі кошти у переоблаштування й адаптування виробництва згідно з новими вимогами. Як це вплине на пересічного споживача? М’ясна та молочна продукція можуть трохи піднятися в ціні. Але ж ми хочемо жити за європейськими стандартами? Для цього слід змінюватися, а шлях змін не завжди є простим.

Схожі статті по темі:

asdf