Кури породи Мастер Грей

Мастер Грей – м’ясо-яєчна порода курей, яка відрізняється високими показниками продуктивності. Птахи добре набирають вагу, мало хворіють та дають багато яєць. Порода була отримана за допомогою схрещення. Метод селекціонерів було отримання птиці, яка б підходила невеликим господарствам, була невибагливою та стійкою до негативних факторів.

Кури породи Мастер Грей

Особливості породи

Назву порода отримала завдяки попелясто-білому забарвленню пір’я. Борідку та гребінь кури мають червоного кольору, що надає їм привабливого вигляду. Статура птахів – міцна: тулуб масивний, мускулатура гарно розвинена. Кури мають сильні ноги.

Порода відрізняється врівноваженістю. Птахи мало конфліктують як одне з одним, так і з іншими тваринами. До раціону вони невибагливі, особливого догляду не вимагають. Птахи добре витримують погані погодні умови. Зокрема, несуть яйця навість зимою.

Вага дорослої курки сягає 4 кг, півня – до 6 кг. Кожна курка дає до 300 яєць на рік, кожне з яких досягає ваги 65 грамів. М’ясо вважається дієтичним – надлишків жиру в ньому немає.

Єдиним недоліком можна вважати те, що в домашніх умовах не можна отримати потомство, які б мали материнські ознаки Мастер Грей. Якщо купувати їх для вирощування, то потрібно постійно закуповувати молодих курчат або інкубаційні яйця.

Кури породи Мастер Грей

Як доглядати?

Для цієї породи підходить звичайний пташник, утеплений зсередини – систему опалення встановлювати не треба, адже птахи добре витримують холод. Ще одна умова – приміщення для курника обирайте просторе і з добрим провітрюванням. Але якщо обладнати приміщення опаленням, то кури будуть краще нестись усю зиму.

Самиці даної породи мають досить великі розміри, тому і особистого простору для кожного птаха треба вдосталь. На двадцять особин треба мінімум 10 квадратних метрів. Окремо треба створити гнізда та сідала, а також поставити велику ємність зі сумішшю попелу та піску. Тут птахи приймають «піщані ванни», які захищають їх від паразитів.

У теплу пору року треба створити умови для вигулу птахів. У раціоні в цей період повинні бути свіжа трава та дрібні комахи. Тому потрібно створити площадку на свіжому повітрі, де є природна рослинність.

Чим годувати?

Раціон цієї породи схожий із тим, який використовують для інших порід курей. Тут повинні бути зернові культури у вигляді пшениці та ячменю, дрібно нарізані відварені або свіжі овочі, зелень.

До раціону – у корми - потрібно додавати подрібнену крейду або шкаралупу. Підходить для годування й заводський комбікорм. Годують Мастер Грей кілька разів на день. Більше зерна потрібно давати вранці та ввечері.

Птахи повинні мати постійний доступ до свіжої, але не холодної води. Для покращення перетравлювання на території повинні бути дрібний гравій чи пісок.  

Як вирощувати курчат?

Добові курчата мають блідо-жовте забарвлення із сірою плямою на маківці, крила є більш темними, ніж тулуб. У віці двох тижнів малята вже можуть їсти вологі розсипчасті мішанки. Білкове годування потрібно вводити у віці 4 тижнів – це свіжа трава, м’ясні продукти та зварені яйця.

Згодом курчатам можна давати комбікорм для бройлерів, якщо ваша ціль – отримати з них м’ясо. Такі комбікорми призводять до того, що птахи швидко ростуть, але дещо втрачають у яєчній продуктивності. Починаючи із шести тижнів, курчатам можна давати екструдоване зерно.

Загалом дана порода добре підходить для утримання та розведення в особистих господарствах. Птахи швидко ростуть, дають багато яєць та дієтичне м’ясо. А невибагливість у годуванні та догляді тільки зекономить час для господаря.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf