Експертна думка

Особливості розведення перепелів

Багато фермерів-початківці дотримуються помилкової думки, вважаючи, що розведення перепелів в домашніх умовах ‒ це складно і практично неможливо. Для цього потрібно буде заглибитися в сферу птахівництва і зрозуміти, як правильно розводити та доглядати саме за цими видами птахів. Рекомендується відвідати фермерські господарства, де розводять перепелів, почитати відповідну літературу, щоб отримати необхідні знання.

Як розводити перепелів в домашніх умовах Mizez

Розведення перепелів

В першу чергу важливо спочатку поставити перед собою правильну мету та зрозуміти, для чого необхідно розведення перепелів. Від цього буде залежати подальший процес розведення птиці.

В такому випадку виділяють дві основні мети:

  • Особисті цілі ‒ вирощування птахів для власних потреб, отримуючи з цього свіже м'ясо і яйця. Для цього достатньо буде всього 10-30 перепелів. Така кількість птиці поміститися навіть в квартирі, якщо придбати клітку відповідного розміру.
  • Для бізнесу ‒ вирощування птахів на продаж потребує закупівлю більшої кількості перепелів, ніж для особистих цілей (1,5 десятка разів). Для цього буде потрібно організувати окреме приміщення.

Як розводити перепелів в домашніх умовах

Забезпечити необхідні умови для утримання такої птиці можна, якщо спочатку підготуватися до цього процесу. Найскладніше в цій справі ‒ це організація та постійна підтримка необхідної кількості світла, температури в приміщенні.

Додатково виділяють кілька другорядних вимог:

  •  В якості приміщення краще всього обирати тихий та вільний простір ‒ дачний будиночок, квартира або гараж. Тут не повинно бути протягів, але при цьому важливо обирати добре тепле       приміщення з достатньою кількістю світла и вентиляцією.
  •  Для того щоб перепела завжди мали можливість отримувати дозу свіжого повітря, клітки рекомендується встановлювати ближче до вікон або балконних дверей.
  •  Пам'ятайте про те, що постійні протяги негативно впливають на здоров'я пернатих: у них починає інтенсивно випадати пір'я, вони перестають нести яйця.
  •  Перепели мають потребу в освітленні, але не занадто яскравому. В іншому випадку вони можуть нападати один на одного. Тому для освітлення буде достатньо однієї лампочки на 40 Вт.  Враховуйте той факт, що світловий день у перепелів триває 17 годин.
  •  Ще один важливий показник ‒ це вологість, яка повинна варіюватися в межах 60-70%. При вологості менше 55% у перепелів починають випадати пір'я, вони погано несуться, але й при 75% або більше птиці також себе погано почувають.

Яку породу перепелів обрати

Офіційно існує близько 6 різних видів даної птиці, а 60 видів порід були отримані селективним методом. У більшості ‒ це яйценосні перепела. У меньшості ‒ перепела м'ясного типу.

Фермерам-початківцям, які бажають вирощувати птицю в домашніх умовах, досить буде придбати перепелів японської породи. Саме ці види птахів мають міцний імунітет і не дуже вимогливі в плані догляду.

Вирощуємо перепелів в будинку з нуля

Для вирощування цих птахів потрібно придбати брудер ‒ це спеціальний ящик, де підтримується оптимальний температурний режим для пташенят на перших етапах їх життя. У брудер птицю поміщають відразу ж після вилуплення в інкубаторах. Причому висихати пташенята можуть до 12 годин. У перші дні свого життя пташенята дуже чутливі навіть до найменших температурних перепадів, а тому важливо контролювати даний режим.

З самого народження маленькі перепела можуть харчуватися самостійно. Але для їх правильного розвитку потрібно підбирати максимально поживні види корму. Тому рекомендується віддавати перевагу перемолотим висівкам, змішаним з яєчним жовтком і свіжою дрібно нарізаною зеленню.

Через місяць перепелів висаджують з брудеру та відправляють до вже дорослих птахів. Далі здійснюється поділ перепелів за статевими ознаками і за призначенням (для яєць або для м'яса).

Як правильно виводити домашніх перепелів

У самок перепелів відсутній інстинкт висиджування яєць у порівнянні з курками, а тому потрібно скористатися допомогою інкубатора. Головна умова при виборі інкубатора ‒ в ньому повинна підтримуватися температура 37-39 градусів. Це оптимальні умови для вилуплення пташенят.

Відмінним рішенням є інкубатори, в яких перевертання яєць здійснюється автоматично. Таким чином, розведення птахів на дачах і в квартирах практично нічим не відрізняється.

Щоб зібрати яйця, які в подальшому помістять в інкубатор, необхідно 2-4 самки підсаджувати до одного самця. Якщо відбувся поділ птахів за статевою ознакою, тоді самок необхідно відправляти до самця на чверть години. Таким чином, Ви отримуєте високий шанс запліднення ‒ близько 80%. Згідно з результатами, таке роздільне запліднення має більш високі шанси, ніж коли всі птахи перебувають в одній клітці.

Догляд за перепелами в холодну пору року

Для зимівлі недостатньо додаткового утеплення для перепелів, потрібна також:

  •       наявність звичайного освітлення;
  •       добре налагоджена вентиляція;
  •       наявність клітин з низькими стелями, що виключає травмування птахів;
  •       відсутність протягів;
  •       підтримання звичної для них температури.

Таким чином, догляд за цими видами птахів взимку практично нічим не відрізняється від літніх умов. Головне ‒ це стежити за температурою, не допускаючи її зниження.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf