В Україні зростають площі під гарбузи: чи є продукція цієї галузі популярною?

Кожного року в Україні збільшують площі під посадки гарбузів. Також експерти відзначають зростання попиту на гарбузову олію та сік. Наскільки успішним є реалізація такої продукції та яким є попит на неї?

Збільшуються не тільки площі, а й експорт

Щороку площі під посадку гарбузів поступово зростають. Не останню роль у цьому зіграв тренд на здорове харчування. Також збільшився й експорт продукції. За даними статистики, минулого року площі під гарбузи займали 5%, а це – трохи більше 30 тисяч гектарів. Цього року вже було засіяно більше 31 тисячі гектарів. Протягом останніх 5 років зросла популярність не тільки гарбуза, а й кабачку та часнику.

гарбуз

Цього року урожай гарбузів також постраждав від несприятливих погодних умов, адже процес вегетації значно затягнувся. В результаті вартість продукції зросла майже в два рази. Так, у 2019 році вартість гарбуза була від 5 до 6 гривень за кілограм, то зараз його пропонують по 10-12 гривень.

Продають гарбузи не тільки на внутрішній ринок, а й на закордонний. В основному покупцями цього овочу є країни Євросоюзу. Тут попитом користуються сушені гарбузі та органічна продукція, створена на їх основі. Популярними є українські гарбузи в Арабських Еміратах, Великій Британії. При цьому, затребуваними тут є невеликі плоди, які не перевищують масу 1 кг.

Олія гарбуза

Гарбузова олія є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів, має лікувальні властивості. Затрати на виготовлення гарбузової олії окупаються вже через 4-5 місяців. Для хорошої олії потрібна якісна сировина, для якої змішують декілька різних сортів. Можна як самому вирощувати гарбузи, так і купувати їх у фермерів.

З однієї тонни плодів можна отримати 300 літрів олії. І на неї є попит не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку. Еталонною вважають гарбузову олію, виготовлену в деяких землях Австрії та Словенії.

Коштовне насіння

Вигідно вирощувати гарбузи і для отримання насіння. Так, культивують їх на Сумщині, де засіяли гарбузами не тільки невеликі поля, а й площі сільськогосподарських компаній. Цього року тут під цю культуру віддали 1,4 тисячі гектарів.

Українським гарбузовим насінням зацікавилися іноземні компанії із його переробки. При цьому, середня вартість тони такої експортної продукції коштує 1 тисячу доларів. А собівартість виробництва – від 350 до 450 доларів за тонну.

Гарбузовий сік

Отримують із гарбузів і сік, який теж користується попитом. Так, спочатку виробники виготовляли такий продукт із додаванням цукру. Але згодом відгукнулися на потреби покупців, створивши лінії із стевією та без додавання цукру. Зараз можна знайти комбінацію гарбузового соку із грушею, чорницею, яблуком, смородиною та іншими.

Правильне зберігання

Звичайно, популярними є й блюда із гарбуза, які готують не тільки в сезон, а й протягом усього року. А для цього треба правильно зберігати плоди, що й роблять господарства, закладаючи гарбузи у спеціальні сховища.

Експерти говорять, що найбільш поширеною помилкою при зберіганні є закладка без соломи. Як результат – механічні пошкодження плодів, у результаті яких вони псуються. Помилкою є і збирання плодів не у період їх технологічної спілості – це роблять або надто рано, або вже під час заморозків. Правильний час збирання – тоді, коли температура повітря не опускається нижче +6.

Зараз на ринку можна купити гарбузи за ціною від 1,5 до 2,5 гривень за кілограм. Після того, як аграрії повністю зберуть урожай, ціна культури зросте. Наприклад, у березні цього року гарбузи продавали по 6,5 гривень за кілограм.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf