Породи корів, які приносять найбільше молока

У світі існує близько тисячі різних порід великої рогатої худоби. У цю категорію входять молочні, м'ясні та комбіновані (універсальні) породи. Тому вибір певної породи безпосередньо пов'язаний з тим, які саме цілі переслідують тваринники. Зараз важливо визначитися з тим, які породи відносяться до розряду молочних.

Визначаємо за зовнішніми характеристиками

В першу чергу слід пам'ятати про те, що не існує корів, які не дають молоко. Але у кожної породи цей продукт прийнято відрізняти за складом, процентною жирностью та обсягом в цілому.

Молочні корови мають певні зовнішні відмінні риси:

  •       велике вим'я;
  •       подовжений тулуб, живіт і морда витягнутої форми;
  •       великі та міцні зуби, які дозволяють з легкістю «дробити» їжу;
  •       відносно слабка мускулатура;
  •       довгі ноги;
  •       міцна шкіра і блискуча, шерсть, що блистить.

Такі корови не звикли досить довго блукати в пошуках підходящого пасовища – це 100%-ві флегматики. Молочних тварин цікавить різнотрав'я, тому якщо їм вдалося відшукати таку галявину, вони можуть тут залишитися надовго. Причому такі корови можуть стояти на одному місці майже весь день.

Щоб прогодувати худобу, потрібно буде 100 кг трави й тоді можна розраховувати на 25 л молока в два підходи. Велике вим'я розтягується: при наповненні молоком збільшується в кілька разів. Крім того, вим'я дозволяє поступово накопичувати молоко протягом 12 годин. За формою воно часто нагадує чашу, ванночку. З таких корів отримують на 20% більше молока, ніж від худоби зі стандартним круглим вим'ям. Ще одна важлива перевага: в два рази більша швидкість доїння.

В середньому показники молоковіддачі становлять близько 2 кг за 1 хвилину доїння. Апаратне доїння залежить від індексу молочних залоз.

Вік великої худоби

В результаті запліднення корів слід дотримуватися деяких важливих умов:

  1.     Якщо запліднюєте молодих молочних самок, будьте готовими до того, що значно зменшиться їх продуктивність. Це відбувається через те, що тварина ще не встигло до кінця вирости, зміцніти. Таким чином, народжується невелике теля, а у корови недостатньо молока.
  2.     Запліднення корови в пізньому віці також має свої мінуси: потрібно бути готовими до витрат, щоб виходити стару корову та її молоде теля.

Ідеальний вік для запліднення – це 1,5 року. До цього віку вага худоби становить 70% в порівнянні з коровами, які вже кілька разів отелилися (близько 360 кг).

Породи молочних корів

З огляду на походження корови, її особливості, а також власний бюджет, кожен тваринник зможе підібрати ідеальну породу. Однак не варто ігнорувати таку важливу умову, як місцевість, в якій буде проживати рогата худоба. Адже деякі види корів звикли до певних кліматичних умов, а тому транспортування може призвести до зниження стандартної продуктивності.

Які корови дають найбільше молока

Джерсейська

Назва породи була придумана, виходячи з походження даного виду корів – о. Джерсі, що знаходиться в протоці Ла-Манш. Характерна особливість такої рогатої худоби полягає у високій жирності молока – 5%.

Вперше цю породу вдалося вивести два століття назад. Для цього селекціонерам довелося схрещувати відразу три види корів. За зовнішнім виглядом – це відносно невеликі корови зростом до 120 см і вагою до 450 кг. Незважаючи на свої «габарити», в лактаційний період одна самка здатна давати близько 4 тонн молока.

Завдяки тому, що на острові досить багато зеленої трави, молоко має приємний запах і характеризується великою кількістю кальцію, білка. Прошарок жиру утворюється на поверхні продукту та відразу нагадує повноцінні вершки.

При вирощуванні джерсейської породи не потрібно витрачати власні сили та кошти на утримання: корови можуть харчуватися травою та кормом, хворіють досить рідко. Однак придбати таку породу дорого, адже її розводять виключно закордоном. Але, з огляду на досвід російських заводчиків, можна зробити висновок, що ці корови легко піддаються акліматизації.

Породи корів, які приносять найбільше молока

Голштинська

Ця порода особливо популярна та затребувана в Америці, Німеччині, Канаді. Але останнім часом її можна зустріти практично в кожному куточку світу.

Холмогорская

Це перша молочна порода корів, яку вивели в Росії, а саме в Архангельській області. За деякими даними відомо, що холмогорская порода з'явилася під час схрещування з голландською.

Така рогата худоба вважається досить міцною та здоровою завдяки складним кліматичним умовам, в яких доводилося вирощувати тварин. Зовні ці корови мають мускулистий тулуб, вузьку морду і міцний скелет. Показники жирності молока становлять не більше 4%.

Але тварина здатна давати 5,5 тис. кг молока. Це все завдяки «місткому» вимені, яке за формою нагадує циліндр. Міцний імунітет виключає часті інфекції та хвороби корів. За 1 день корова приймає в їжу більше 100 кг трави та корму. При правильному дотриманні необхідного раціону вдається отримувати високоякісне та смачне молоко.

Ярославська

Така порода користується величезною популярністю серед більшості російських тваринницьких господарств. У 2033 році цій породі буде 100 років. Було досить багато різних спроб схрестити ярославську породу з голландською, симентальською та альгаузскою. Але всі спроби були безуспішними: вийшли тварини зі слабким імунітетом, які давали занадто мало молока з мінімальним відсотком жирності. З цієї причини всі спроби схрещування були припинені.

В результаті була виведена чистокровна ярославська порода. Такі тварини готові давати по 4,5 тонни молока за 1 рік жирністю до 4,2%.

Серед основних переваг представленої породи слід зазначити:

  1.     Можливість швидкої акліматизації та подальшого перевезення в різні міста, країни.
  2.     Невелика вага і, як результат, невелика кількість корму для вирощування корів.
  3.     Міцний імунітет до різних вірусних інфекцій.
  4.     Високий відсоток жирності готового продукту.

Симентальська

Це популярна швейцарська порода молочних корів, яка отримала свою назву завдяки річці Симма, де вони раніше паслися. Щорічний удій становить близько 5 тонн молока, жирність якого варіюється від 3,8% до 5,5%. Така порода вважається комбінованою, адже її створювали з метою отримання смачного, жирного молока та якісного м'яса.

Серед основних характерних особливостей варто відзначити:

  •       Висота становить більше 150 см, а тулуб – 160 см.
  •       Спокійний характер, відсутність агресії.
  •       Міцний імунітет.
  •       Грубі форми та добре розвинена мускулатура.
  •       Чудово розвинене вим'я.

Крім того, для цієї породи характерні досить великі телята, вага яких може досягати до 45 кг. Важливою перевагою є те, що ці корови не вибагливі у виборі певного корму, а щодоби вони додають у вазі 1 кг.                               

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf