Топ-5 способів пофарбувати яйця натуральними барвниками

Основними продуктами, що входять до традиційного Великоднього набору для українців є паски, м’ясні вироби, сир і, звісно ж, крашанки.

У період карантину святкове фарбування яєць можна перетворити на цікаве творче заняття, в якому може взяти участь вся сім’я. А як буде весело дітям!

Замість того, щоб використовувати синтетичні барвники, придбані в магазині, можна пригадати, чим фарбували великодні яйця наші бабусі й дідусі. Вони брали для цього натуральні рослинні барвники з підручних засобів, які й зараз можна знайти чи не в кожному господарстві. Пропонуємо вам кілька варіантів. Виберіть ті, що найбільше сподобаються!

Топ-5 способів пофарбувати яйця натуральними барвниками Mizez

Як зробити різнокольорові крашанки?

  • Рожеві. Занурте відварені яйця (бажано, білі) у буряковий сік на півгодини. Чим довше будете їх тримати у соці, тим більш насиченим вийде колір.
  • Жовті. Додайте у гарячу воду кілька ложок куркуми, доведіть до кипіння. Після того, як розчин з приправою трохи охолоне, просто відваріть у ньому яйця.
  • Сині. Для цього слід взяти дрібно нарізану червонокачанну капусту, замочити її в 0,5 води, а потім додати оцет. Коли розчин стане необхідного відтінку, занурте у нього яйця.
  • Зелені. Варіть шпинат на повільному вогні приблизно півгодини, а потім зваріть у цьому розчині яйця.
  • Золотисті або коричневі. Тут все просто. Зваріть яйця у лушпинні цибулі. Чим більше лушпиння, тим насиченіший колір. 

Як зробити візерунки на великодніх крашанках?

  • Листя. Для того, щоб отримати трав’яний візерунок, міцно примотайте до яйця будь-яке листя (петрушки, селери тощо) і опустіть у фарбувальний розчин. Потім трафарет слід обережно зняти й висушити яйце.
  • Полоски. Обмотайте яйце нитками (бажано, темними) і сміливо фарбуйте!
  • Цяточки. Накапайте на яйце віск у довільному порядку, занурте у кольоровий розчин. Після того, як яйце остаточно висохне, потримайте його над свічкою і зітріть плямки воску, що залишилися. 

Можете спробувати разом із сім’єю будь-який із цих способів фарбування яєць до Великодня. Це цікаво, безпечно та екологічно!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf