Особливості утримання перепелів

Перепілки — це найменші птахи, яких розводять заради дієтичного поживного м’яса та яєць. Яйця перепілок, до речі, за вмістом вітамінів і поживних речовин значно перевершують курячі й, на відміну від них, не викликають алергію. 

утримання перепелів

Догляд за перепелами нескладний, а до кормів вони невибагливі. Однак є певні особливості утримання цих птахів, які ми пропонуємо вам дізнатися.

Які найбільш поширені породи перепелів?

Серед пород перепілок, які найчастіше утримуються у невеликих господарствах, можна виокремити такі:

  • японська перепілка (за забарвленням нагадує диких сородичів, несучість складає від 200 до 300 яєць масою до 12 г із бурою, однотонною або крапчастою шкаралупою);
  • фараон (м’ясна порода, доволі вибаглива до умов утримання);
  • естонська перепілка (стійка до захворювань порода, несучість становить до 315 яєць, маса одного яйця — приблизно 12 г);
  • китайські білі перепілки (дорослі птахи мають біле забарвлення, а молоді — кремово-біле. Несучість перепілки цієї породи складає до 320 яєць при масі 1 яйця в 11 г).

Особливості утримання перепелів

Найчастіше перепілок утримують в клітках, висота яких не повинна бути більше, ніж 25 см (перепілки, перелякавшись, стрімко злітають вверх, а коли клітка зазначеної висоти, вони не можуть цього зробити). В середньому в одній клітці шириною 40 см, глибиною 20 см та висотою 20 см можна утримувати чотирьох самок і одного самця. За потреби ви можете зробити більші клітки. У приміщенні, де живуть птахи, не повинно бути протягів і яскравого освітлення, а температуру слід підтримувати на рівні 20–22°C.

Годування перепелів

Годують птахів зазвичай 2–3 рази на день пшоном, ячмінною чи пшеничною крупою, подрібненою кукурудзою або пшеницею. Додавати до раціону можна терту моркву, буряк або яблука. Двічі на тиждень перепелам дають сир або подрібнену варену печінку. Як мінеральну підгодівлю можна використовувати товчену шкаралупу, кістки чи крейду.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf