Рентабельність вирощування індиків в Україні

Попит на індиче м’ясо в Україні у 3 рази перевищує пропозицію, тому створення підприємства з вирощування індиків на наших теренах — прибутковий інвестиційний проект.

В Україні щороку м’яса індиків виробляється 30 тис. тонн, за підрахунками фахівців. Однак попит на нього складає 90–100 тис. тонн на рік. Максимальна вага індиків може сягати до 30 кг, індички — до 15–17 кг.

Якщо займатися вирощуванням індиків у промислових масштабах, варто придбати спеціальне автоматизоване обладнання для комп’ютеризованого процесу подачі корму, води. Воно коштує від 50 до 80 тис. євро. Для того, щоб автоматизована лінія стала прибутковою, необхідно мати пташник на 1400 м² та 6-7 тис. індиків. Якщо ж для створення великої фабрики немає коштів, можна почати зі 100 голів. Однак спершу необхідно розробити детальний бізнес-план: порахувати, який обсяг м’яса та кому є можливість продати, якщо мати 100 птахів чи ж іншу кількість, розрахувати витрати на корм, обладнання, комунальні послуги.

Основні витрати

Вартість добового пташеняти становить приблизно 70 грн в Україні. Якщо привозити з-за кордону, 2–3 євро та ще плюс розмитнення. Причому добових пташенят потрібно вигрівати.

Один дорослий птах (понад 100 днів) за добу з’їдає до 0,5 комбікорму. Вартість корму становить у середньому 10–12 грн/кг. Індичку потрібно вигодовувати 105 днів, індика — 145. Отож виходить, що для відгодівлі індика необхідно приблизно 725 грн, індички — 525 грн.

Для обслуговування невеликої ферми на 100 голів буде достатньо 2–3 працівників, які зможуть доглядати за птахами поетапно: давати корм, наливати воду до напувалок та прибирати.

Для індиків важливо забезпечити температурний режим — мінімум 12°C. Вологість — 60–70%. Також у пташнику повинні бути ємності з піском і попелом, за допомогою яких індики захищають себе від різних паразитів.

Продавати індиків можна у вазі 10 кг (індичка) та 21 кг (індик). Ціна на м’ясо в середньому становить 70–80 грн/кг, філе — від 120–130 грн/кг. Тобто за одного індика можна отримати 1500 тис. грн. Рентабельність такого бізнесу виходить 20%. Однак у справі вирощування індиків варто не зупинятися: чим більше поголів’я має підприємець, тим більше він виграє.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf