Які культури вигідно вирощувати в Україні?

Майже будь яке аграрне виробництво можна зробити прибутковим, якщо знати тонкощі технологій, тренди на ринку, інноваційні розробки. При цьому, щоб почати заробляти у даній сфері не завжди треба мати великий земельний банк.

Ягідництво та технології

Ягоди є одним із найдорожчих товарів як на ринках, так і в супермаркетах. Останнім часом особливої популярності набирає лохина та ожина. Експерти говорять, що урожайність ожини у чотири разі більша, ніж малини. А затрати на вирощування – однакове. Тобто, фермер має всі шанси отримати гарний прибуток.

У Інституті садівництва НААН вважають, що ожина найближчими роками буде залишатися нішевою культурою. Це пояснюється тим, що її складно культивувати. Але площі під ожину будуть зростати. Така ж ситуація із лохиною.

Українські аграрії зацікавлені у вирощуванні цих ягід тому, що вони мають стабільно високі ціни на реалізацію. Крім цього, у цьому товарі зацікавлені споживачі ЄС, Азії, Близького сходу. Одночасно з цим конкуренція між виробниками малини, вишні, полуниці дуже висока. А транспортувати їх за кордон дуже складно. Але навіть виробництво таких ягід можна зробити прибутковим, якщо використовувати новітні технології.

Зокрема, мова йде про сублімовані продукти, які зберігають свою  користь та смак, але мають великий строк зберігання. Досягти такого результату можна й без консервантів – за допомогою вакуумної сушки. Сублімована їжа є популярною у Європі, а ось в Україні споживачі тільки починають знайомитися із цією категорією товарів. Варто зазначити, що обладнання для сублімації не з дешевих, але витрати швидко окупаються.

Правильний вибір сортів

Однією із перспективних українських культур є картопля. При цьому, основну частку валового збору забезпечує населення, а на професійне вирощування припадає лише 5 відсотків. Тому не дивно, що українська філія McDonald`s імпортує польську картоплю. Відносно вільним можна вважати лише сферу переробки для виготовлення снеків та чіпсів, напівфабрикатів, картоплі фрі.

Експерти говорять, що вирощування картоплі завжди буде прибутковим. Але за умови, якщо воно є професійним. Потрібна своєчасна заміна насіннєвого матеріалу, потрібно розуміти особливості сортів та технології їх вирощування. Адже все це безпосередньо впливає на урожай та його якість.

Те ж саме стосується й кукурудзи – якщо правильно підібрати сорт, то можна отримати рентабельність у 300-400 відсотків. Найближчим часом найбільш вигідно буде вирощувати солодку кукурудзу – на неї високий попит із боку консервних заводів та підприємств із заморозки. Затрати на вирощування цієї культури окупляться через півроку – але тільки за умови правильного догляду. На один гектар посівів потрібно витратити тисячу доларів. Із цієї площі можна зібрати приблизно 50 тисяч початків. Навіть за мінімальної ціни кожного початку можна отримати чималий прибуток.

Майбутнє за органічною продукцією

Додати вартості будь-які агропродукції можна, зробивши її органічною. Це стосується навіть буряка, який традиційно купують лише в Україні. Але останнім часом за кордоном він вважається суперфудом. Звичайно, якщо продукт є органічним – тоді він привабить потенційного покупця.

У квітні 2020 року керівництво держави започаткувало програму, яка передбачає компенсацію для фермерів у розмірі 90 відсотків витрат на сертифікацію органічного виробництва. Це в майбутньому дозволить продавати продукцію за кордон. Зараз Україна має роль сировинного придатку на даному ринку. Але є можливості експортувати заморожені фрукти та овочі, консерви, десерти, які вже зараз успішно продаються на внутрішньому ринку. Органічне виробництво зараз є трендом, який не втратить своєї актуальності, адже все більша кількість споживачів замислюється, що саме вона споживає.

Рентабельною є й сфера вирощування лікарських трав. Але вона потребує набагато більше зусиль та догляду, ніж фрукти та овочі. Якщо докласти зусиль, то це саме та сфера, яка дасть найбільший прибуток. Найкраще таке господарювання підходить середнім та малим господарствам, адже акцент – не на кількість, а на якість. Вирощувати лікарські трави можна навіть на площі меншою за гектар. Таким чином, не треба мати великої кількості земель, щоб почати власну справу.

Наразі Міністерство економіки планує сконцентруватися на підтримці переробної галузі, нішевого виробництва та зрошування, а також картоплярства. Рентабельним можна зробити будь яке фермерське господарство. Але лише за умови професійного підходу та використання сучасних технологій. Також слід орієнтуватися на смаки споживачів та їх потреби, про які дізнатися не так і складно.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf