Пандемія коронавірусу змінить правила роботи глобального сільськогосподарського сектору

Пандемія коронавірусу торкнулася всіх сфер життя людства, в тому числі – й агарного. Експерти прогнозують , що «правила гри» сільськогосподарського сектору зміняться. Зокрема, вже зараз попит на біопаливо впав, а поставки продукції були порушені через закриті кордони.

Пандемия коронавируса коснулась всех сфер жизни человечества, в том числе - и аграрного. Эксперты прогнозируют, что «правила игры» сельскохозяйственного сектора изменятся.

Майбутні довгострокові зміни торкнуться всіх

Експерти визначили ряд змін, які у довгостроковій перспективі торкнуться глобального сільськогосподарського сектору:

  •         Втручання з боку держави посилиться.
  •         Споживачі змінять власні звички та уподобання.
  •         Стурбованість стосовно продовольчої безпеки посилиться.
  •         Попит на біопаливо знизиться.
  •         Відбудеться деглобалізація ланцюжків поставок товарів.
  •         Цифрові ланцюжки поставко отримають більше інвестицій.
  •         Попит на корми для тварин знизиться.

Найбільш значущими змінами експерти вважають саме зміни споживчих звичок. До прикладу приводять звичку американців їсти поза домом – перевагу цьому надавав 51 відсоток опитаних громадян. Зараз цей показник знизився до рекордних 5 відсотків. Багато людей відмовилося від відвідувань кафе та ресторанів не тільки через обмеження їх роботи. Важливим фактором є й те, що доходи населення зменшились через локдаун, а це не сприяє спонтанним витратам коштів.

Пандемія коронавірусу змінить правила роботи глобального сільськогосподарського сектору

Разом із цим зріс попит на хлібобулочні вироби та бакалію. Тобто, люди стали більше готувати вдома. А так як пандемія ще триває, то за певний проміжок часу звички встигнуть закріпитися – і не всі споживачі повернуться до старих після зняття карантинних обмежень. Вже зараз для багатьох готувати вдома, експериментувати із новими рецептами стало звичкою та новим відкриттям.   

Якщо говорити про продовольчу безпеку, то пандемія змусила багато країн змінити стару стратегію закупівель. Наприклад, Китай заводить до країни багато сої та кукурудзи, формуючи запас. Це добре для експортерів у короткостроковій перспективи. У довгостроковій – на ринку з’являться великі запаси зернових, які будуть впливати на ціни.

Більше країн буде підтримувати та просувати власне виробництво продуктів харчування. Це стратегія самозабезпечення, яка допоможе під час закритих кордонів. Загалом втручання держави у зерновий ринок посилиться, адже керівники країн матимуть на меті запобігти перебоям в поставках.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf