Рентабельність олійного льону

скорочення виробництва олійного льону

В Україні спостерігається скорочення виробництва олійного льону. До 2018 року посівні площі зменшилися на третину порівняно з минулими роками та склали 32 тис. га, у 2019 році посівні площі під льоном уже становили 25 тис. га.

Причини такої ситуації:

  1. Введення експортного мита, яке поширюється і на технічний льон, і на харчовий через відсутність розділення в класифікаторі УКТЗЕД.
  2. Зниження конкурентоспроможності виробництва олійного льону через експортне мито, а також через побоювання щодо рентабельності.

Витрачають на вирощування льону у середньому від 6,5 тис. грн/га та більше, що залежить від низки чинників: посівний матеріал, добрива, обробіток ґрунту, ЗЗР, витрати на паливо. Якщо ціна насіння цієї культури становить приблизно 10400 грн/т (з ПДВ) на умовах EXW, при урожайності урожайності в 1 т/га (мінімальна технологія) рентабельність буде приблизно 35–40%, що не є привабливим для аграріїв. Однак споживання насіння льону у світі та в Україні зростає, рентабельність виробництва цього продукту можна значно підвищити, якщо чітко дотримуватися технології вирощування.

Також вирощування льону має низку своїх переваг:

  • Підходить для всіх ґрунтово-кліматичних зон України.
  • Стійкий до посухи. Коріння рослини постійно ростуть углиб, тому вона здатна засвоювати вологу із глибших шарів ґрунту та добре витримувати посуху.
  • Зручний у сівозміні завдяки короткому вегетаційному періоду. Льон можна збирати наприкінці липня, використовуючи його як попередника для озимих зернових. Ця культура є гарною альтернативою ярому ріпаку та соняшнику у сівозмінах ще й щодо збереження родючості ґрунтів.
  • Високостійкий до обсипання та вилягання.
  • Простота у вирощуванні та стійкість до хвороб і шкідників. У кліматичних умовах України льон здатен дозрівати без застосування десикації, завдяки чому він є більш екологічним, що високо цінується на світовому ринку.
  • Льон невибагливий до ґрунтів (можна сіяти на супіщаних або суглинистих).

Яких помилок варто уникати?

Не можна використовувати застарілі сорти, неякісне насіння та не дотримуватися елементарних вимог технології вирощування. Це головні причини низької врожайності культури, що призводять до скорочення виробництва олійного льону в Україні. Інститут олійних культур НААН України закликає аграріїв бути пильними та не купувати посівний матеріал у шахраїв. Купувати насіння олійного льону необхідно лише у справжніх виробників, які проходять щорічну атестацію. Найпоширеніший спосіб підробки — підміна елітного або сертифікованого насіння насінням товарного льону. Також часто виробляють власний посівний матеріал, використовуючи насіння 3-ї, 4-ї та нижчих генерацій. Внаслідок цього врожайність насправді невибагливої та високорентабельної культури втрачається, тому аграрії не ризикують знову повертатися до неї.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf