Чи перспективно вирощувати сочевицю в Україні?

Одним із найпотужніших імпортерів різних сортів сочевиці у світі є канадська провінція Саскачеван. Індустрія вирощування сочевиці там виросла майже з нуля, а зараз культура успішно експортується навіть в Індію (!), приносячи провінції чималий дохід. Чи є перспективи вирощування сочевиці в Україні? Дізнайтеся разом з MIZEZ.

Чи варто вирощувати сочевицю в Україні?

Мало хто знає, але до 40-х років минулого століття сочевиця доволі активно вирощувалася в Україні (щорічно до 100 тис. тонн). За обсягами споживання вона була на другому місці після гороху. 

Зараз, на тлі зростання цікавості до нішевих культур, відродити вирощування сочевиці буде вигідно, адже конкуренція невелика, а погодно-кліматичні умови для культури доволі сприятливі. Приємною є й закупівельна ціна сочевиці на вітчизняному ринку. 

Особливості вирощування сочевиці

Поле, відведене для сівби сочевиці, має бути добре вирівняним, інакше згодом ускладниться збирання врожаю через невелику висоту рослин. Також слідкуйте, щоби поле не засмічувалося бур’янами (особливу увагу слід звернути на осот польовий та гірчак рожевий). Сочевиця гірше від інших культурних рослин конкурує з бур’янами за сонячне світло, воду й поживні речовини. Сочевиця не любить засолених ґрунтів і ґрунтів, схильних до запливання.

Найкращими попередниками цієї культури у сівозміні є зернові, а сама сочевиця — “універсальний солдат”: після неї можна сіяти більшість культурних рослин. 

Сочевиця не дуже активно реагує на внесення добрив. А якщо, наприклад, було внесено забагато азотних добрив, рослина формує потужну зелену вегетативну масу, а от кількість плодів за таких умов є незначною. 

Обробіток ґрунту перед сівбою сочевиці нічим відрізняється від звичайного обробітку для ранніх ярих культур:

  • дискування попередника (для знищення бур’янів);
  • глибока оранка;
  • вирівнювання зябу з осені;
  • закриття вологи ранньою весною. 

За бажанням можна використовувати й технологію no-till. Дослідження, проведені канадськими аграріями, показали, що сочевиця непогано розвивається по стерні рослини-попередника. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf