Як вдало виростити сою цього року? | MIZEZ

Щоб отримати гарний урожай сої, потрібно не тільки врахувати несприятливі кліматичні умови цього року, а й правильно вибрати сорт сої.

Щоби сформувати 1 тонну зерна, соя потребує 900-1500 м3 води. Цього року у ґрунті накопичилося від 600 до 1400 м3/га в залежності від зони та типу ґрунту. Тому необхідно якісно зберегти вологу, оптимізувати спосіб і строк посіву відповідно до сухих умов та правильно вибрати сорт.

Як вдало виростити сою цього року? | MIZEZ

Раціональне збереження та використання вологи:

  1. Передпосівний обробіток ґрунту повинен бути не глибшим, ніж насіннєве ложе, що сприятиме більшій продуктивності культури.
  2. Найкраща ширина міжряддя — 12-15 см. Це забезпечить найбільш швидке закриття поверхні ґрунту.
  3. Щоби попередити внутрьошньовидову конкуренцію рослин, необхідно оптимізувати густоту посіву, врахувавши запаси вологи в ґрунті під час цього.
  4. Вжити заходів проти бур’янів як основних конкурентів сої.

Як правильно вибрати сорт сої?

Краще обрати сорти, що дозрівають за 80-110 днів, щоби соя в період наливу не потрапила під посуху (серпень-вересень), а це траплялося дуже часто в останні роки. Так соя ефективно використає опади, що пройдуть пізньої весни, та малий запас вологи в ґрунті. Найефективніше буде, якщо такі сорти будуть займати не менше, як 50% площі посівів.

Цього року варто віддати перевагу ультраскоростиглим, скоростиглим та ранньостиглим сортам, які мають високу енергії початкового росту, високу посухостійкість і дозрівають менше, ніж за 110 днів. Ультраскоростиглі сорти цьогоріч будуть надзвичайно актуальні, адже характеризуються швидкими темпами росту на початкових етапах і коротким періодом вегетації.

Сорти із високими темпами росту на початкових етапах потрібно обирати тому, що вони швидко закривають поверхню ґрунту, що сприяє меншому випаровуванню вологи.

Посухостійкі сорти, зокрема рекомендовані для вирощування в степовій зоні України, забезпечують ефективне збереження та використання малих запасів вологи. Вони більш якісно закривають ґрунт листовим апаратом, що повільно реагує на нестачу вологи. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf