Інокулянти для бобових — запорука високого врожаю

Інокуляція насіння бобових (зокрема, сої) бактеріальними препаратами — перевірений часом і досвідом агрометод. Він покращує розвиток кореневої системи рослини, засвоєння поживних речовин, стимулює ріст і має фунгіцидну дію. 

 Як працюють інокулянти для бобових? 

Зазвичай насіння обробляють сухим або рідким інокулянтом. Для кожної рослини з родини бобових необхідні особливі види бульбочкових бактерій, наприклад, для сої застосовується вид Bradyrhizobium japonicum.

 Ці бактерії прикріплюються до кореневої системи рослини, утворюючи бульбочки, і вступають із нею в симбіоз. У бульбочках корисні бактерії розмножуються, вилучають азот з повітря й постачають його рослинам у легкозасвоюваній формі NH₄.

 Запорукою ефективності інокулянту для бобових є:

  • якість нанесення препарату;
  • кількість живих бактерій у складі препарату.

 Зважайте на те, що проведення інокуляції вимагає спеціальних знань, адже неправильні дії працівників можуть звести нанівець роботу навіть найкращого препарату. Тому деяким господарям краще купувати інокульоване насіння. 

 На кожну насінину має припадати понад 1 млн живих бактерій. Перед купівлею інокулянту поцікавтеся, скільки їх міститься в 1 літрі чи кілограмі препарату. Іноді в ціні препаратів різниця невелика, а в кількості бактерій — суттєва.

 Вплив зовнішніх факторів на симбіоз бульбочкових бактерій і бобових

Посуха або ж надлишок вологи чинить негативну дію спочатку на саму рослину, а вже потім — на бульбочкові бактерії. Надзвичайно важливим є показник вологоємності ґрунту, адже бактеріям потрібен кисень для продукування азоту. В ідеалі вологоємність повинна становити 60–70%. Надзволоження призводить до зниження азотофіксуючої функції бактерій, а от сильна нестача вологи й узагалі спричиняє тимчасове припинення їхньої життєдіяльності.

Для оптимального розвитку бульбочкових бактерій кислотність ґрунту має бути в межах від 5,5 до 7,5.

Користь від інокуляції бобових подвійна: по-перше, вона покращує ріст і розвиток самої рослини, а по-друге, пожнивні рештки бобової культури стануть чудовим джерелом азоту для культури-наступника.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf