Обираємо сорт сої правильно

обрати сорт сої

Правильно обрати сорт сої, що підходить для ваших потреб та особливостей ґрунтово-кліматичної зони — означає закласти фундамент хорошого врожаю. Це рішення слід приймати виважено. 

Для початку дізнайтеся, яким сортам віддають перевагу колеги у вашому регіоні, поцікавтеся досвідом місцевих агрокомпаній, що робили демо-посіви, і найголовніше — дізнайтеся генетику сортів і їхні характеристики. 

Чи варто сіяти генетично модифіковану сою?

Порівняно із сортовою, витрати на вирощування генно-модифікованої сої менші, а врожай вищий. Здавалося б: мрія кожного аграрія! Але й тут є свої підводні камені:

  • ви не знаєте достеменно, що це за генетика та які її характеристики;
  • важко спрогнозувати якісні показники врожаю та його обсяг;
  • обмежені канали збуту: мало хто з українських виробників свідомо захоче придбати велику партію генно-модифікованої сої;
  • і найважливіше: законодавством вирощування такої сої заборонено.

Тому найкращим рішенням буде обрати сорт сої, що підходить вам за всіма параметрами.

Як обрати сорт сої?

Соя — це теплолюбна та вологолюбна культура. Тому якщо у вашому регіоні бувають посушливі періоди чи велика ймовірність заморозків навесні, обирайте відповідні сорти (посухо- або холодостійкі).

Не менш важливим є те, з якою метою буде вирощуватися соя (виготовлення кормів, олійно-жирова галузь, експорт тощо). Наприклад, якщо ви плануєте її експортувати на азіатські ринки, сорти із високим вмістом білку будуть для вас ключовими. 

Обов’язково слід бути уважним до рекомендованих строків сівби сорту сої, його продуктивності та терміну дозрівання. Аграрії південних областей України зазвичай обирають ранньостиглі сорти, а в центральних, західних і північних віддають перевагу ультрараннім та середньостиглим.

Зверніть увагу на висоту рослини (у високорослих сортів сої більш розгалужена коренева система, тому вони краще витримують посуху) та на товщину стебла (це показує стійкість до вилягання). соя, вибір сорту, вирощування, генно-модифікована соя, ґрунтово-кліматичні умови регіону

Якщо ви віддаєте перевагу органічному землеробству, обирайте сорти, які швидко сходять і починають рости. Тоді перевага у протистоянні з бур’янами буде на вашому боці.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf