Як позбутися мишей на полі?

Мишоподібні гризуни можуть завдати істотної шкоди посівам та вже зібраному врожаю, обгризати кору плодових дерев і знищувати гнізда джмелів і бджіл. Як ефективно протистояти сірим розбійникам? Ми вам підкажемо!

Найбільше проблем аграріям завдають мишові та хом’якові гризуни. Вони не впадають у сплячку, а їхня активність залежить від наявності корму та від температури ґрунту й повітря. 

Що вони їдять і де живуть?

Гризуни можуть харчуватися майже всіма рослинами (і навіть отруйними) та рослинними рештками, а їхні потреби в кормі величезні — молоді особини споживають їжі втричі більше, ніж важать самі! Найбільше полюбляють мишоподібні гризуни насіння соняшнику, не нехтують вівсом і просом. Полівкам звичайним до вподоби ще й кукурудза. А от соя та ячмінь усім гризунам подобається менше. Знаючи їхні смакові вподобання, можна виготовляти ефективні отруйні принади. 

Зазвичай гризуни будують розгалужені нори на глибині близько 25 см від поверхні ґрунту. Зруйнувати ці нори можна завдяки проведенню осінньої оранки з обертанням пласту ґрунту. Зимують мишоподібні гризуни зазвичай у скиртах сіна, садах, ягідниках. Тому аграріям слід бути якомога уважнішими до цих об’єктів. 

Як боротися з мишоподібними гризунами?

Для початку слід ретельно обстежити поле: якщо на одному гектарі площі ви знайдете понад 100 отворів у нірки, слід діяти негайно. Така кількість мишоподібних гризунів може завдати чималої шкоди врожаю.

Є два основних методи боротьби з гризунами:

  • хімічний — використання ефективних родентицидів (наприклад, різноманітних антикоагулянтів, що спричиняють зниження згортання крові у шкідників);
  • біологічний — використання бактероденцидів, що стає дедалі популярнішим. Бактероденциди більш безпечні для людини й навколишнього середовища, ніж родентициди.

Інколи ці методи доповнюються залученням до боротьби з гризунами їхніх природних ворогів (коти, тхори тощо).

Редакційна команда Mizez

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf